View Single Post
Eski 19-03-2009, 13:58   #41
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Kabuklu Bit

Name:  kabuklubit.jpg
Views: 18308
Size:  50.3 KB

Kabuklu bitler ile mekanik mücadele söz konusu değildir. Ama bir adet bitkiniz varsa, vaktiniz de bolsa, o zaman birşey diyemem. Kimyasallara geçmeden önce birşey söylemek istiyorum; kabuklu bitler genel olarak tozlu bitkilerde daha yoğun olurlar. O yüzden bitkinizin tozlu olmamasına gayret gösterin.


Kimyasal olarak, yazlık yağ çok etkili ve doğal düşmanlara karşı zararsızdır. Kullanımı kusursuz ise etkisi de kusursuz olacaktır. Bitkiye ince tabaka şeklinde uygulamanız yanlış olur, sanki bitki suya batıp çıkmış gibi ıslanmalıdır. Yaprağın hem alt hem de üst yüzeyi ilaçlanmalıdır. Bu şekilde beyaz yağ uygulaması iyi sonuç verir. Tekrar denemenizi tavsiye ederim. Ama yine de olmuyor derseniz, o zaman başka insektisitlere başvurmanız gerekecek.


Örneğin `Hektolineum` gibi 700g/l bir yazlık yağ alırsanız %1,5 oranında karışım hazırlayacaksınız. Yani 1 L suya 15 ml `Hektolineum` ilave edeceksiniz. Bitkinin yaprak ve ince dallarına (sanki bitki suda ıslanmış gibi) bolca püskürteceksiniz. Püskürteceğiniz cihaz gelişmiş bir sırt pülverizatörü olabileceği gibi, kuaförlerin kullandığı basit spreyler de olabilir.



Beyaz yağlar, insanlara, diğer sıcak kanlılara, arılara ve faydalı böceklere toksik etkisi bulunmadığı için ruhsatlandırma sırasında etki süresi hesaplanmamıştır. Kullanım sıklığı size kalmış. Yağ formunda olduğu için çok sık uygularsanız bitkinizin stomalarını kapatırsınız. Yağ formundaki çevreye ve insana zararsız olan bu insektisit kabuklu bitlerin solunum deliklerini kapatacak. Ve oksijen alamadıkları için ölecekler. O yüzden ani etki beklemeyin.

Birincil zararlı olan böcek öldükten sonra ikincil zarar (yapışkan şekerli salgılar) zamanla ortadan kalkacaktır.

Benim fikrim: Üzerinden yağmur yağmadığı sürece 15 gün ara ile iki uygulama sizin için yeterli.
Bayer'in 850 g/l dozundaki `Summer oil` gibi bir yazlık yağ alırsanız o zaman karışımda yazlık yağ oranı %1,25 olacak. Yani 1 L suya 12,5 ml `Summer oil` ilave edeceksiniz.


Mesela; Suprathion 40 EC (Methidathion) olabilir. veya Gusathion M WP 25 (Azinphos methyl). Öncelikle yazlık yağı tekrar denemenizi öneririm. Kükürt, Captan ve Folpet ile yazlık yağ ilaçlamaları arasında en az 21 gün geçmeli, yazlık yağ uygulama sırasında bitkiler su stresinde olmamalı, hava sıcaklığı 32 derecenin üzerinde olmamalıdır. Başarılı olmazsa Suprathion'u kullanmanızı tavsiye ederim.


Kabuklu bitlerin mücadelesi meyve ağaçlarında, süs bitkilerinde, ve turunçgillerde birbirinden farklıdır. Farklı insektisitler kullanılır.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön