View Single Post
Eski 16-06-2010, 23:21   #342
epsody
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Solucan gübresine ulaşma yöntemim.
Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi fikirci Mesajı Göster
Solucan Çiftliğine gelelim. Nasıl kuruyoruz ve solucan gübresini nasıl elde ediyoruz.:=)
Geliboluda ki solucanlar kompost çalışmalarımı çukurda kompost olarak başlatarak, bahçe ve mutfak atıklarımı kompostlaştırma çalışmalarımı solucanlarların katılmalarıyla daha kaliteli kompost oluşturmayı başarak kompostun formu çok kaliteli gübreye çıkararak bitkilerime bu üstün özellikli gübreyi uyguluyarak sonuçlarını epsody'nin geliboludaki bahçesi başlığında paylaşımlar la ortaya koyarak bu gübreyle yetişen bitkilerim de ortaya koymuştum.

Geliboluda ki solucan kompostunu toprak solucanları ile başardığımdan solucan arama telaşım olmuyordu, solucanlar toprak içindeki çukura kendileri geliyorlar topraktaki nemin kurumasıyla tekrar toprağın derinliklerine dönüyorlardı, olgunlaşan kompostu boşaltarak bitki toprağı oluşturmada kullanıyordum.

Kompost çalışmalarımın devamını istanbuldaki bahçeli evimin bahçesinde ekim başında gelibolu dan dönüşümde bahçemdeki ağaçların dökülen yapraklarını toprak üstünde toplıyarak kompost işlemine başlarken toprak solucanlarıda kompostun toprağa yakın bölgelerinde toplanmaya başlıyorlardı, kuruyan ağaç yaprakları bir müddet sonra solucanlara yatak görevi yapmasıyla solucan sayıları giderek artıyordu.

Daha sonraları bu yaprak çürüntülerine mutfaktan pişmiş yemek artıklarını ve yumurta satıcılarından kırık yumurta artılarıyla beraber verdiğimde solucanların menülerine katarak hızlı bir üremelerini sağlıyarak mutfaktan çıkan sebze ve meyve artıklarını kıyma makinasından geçirerek onların beslenmelerine sunuyordum.

Bu işlemleri toprak üstünde yaparken kompost malzemesinin neminin kurumaması için üstünü naylonla kapatarak, aynı zamanda içindeki atıkların hava temasında oluşacak oksidasyon işlemine meydan vermemeye çalışıyordum, kompost içindeki solucanların gelişmelerini mütakip ürüyerek artan nüfuslarına bakarak yerdeki bu solucan gübresini yarım tonluk polyesterden yapılma su tankına doldurarak çalışmalara bu şekilde devam ediyordum.

Solucanlara atık ilavesi yaparken, pişmiş mutfak atıkları ve kırk yumurta artıklarını doğrudan solucanların bulundukları yerlere bırakmakta sakınca görmezken kıyma makinasından geçirdiğim sebze ve meyve atıklarını solucanların bulunmadıkları boşluklara bırakmaya özen gösteriyordum.

Solucanları yakın takiple gözliyerek onların gübrenin nerelerinde olabileceklerini anladığımdan onların bulunmadağı yerler olarak genelde kabın serin bölgerinden gübre alımı yapabiliyordum, kabın güneş alan ve ısınan bölgelerinde toplanarak çiftleşmede bulunduklarını da anlamış bulunuyordum.

Sonuçta pratik yaparak solucanlar hakkında daha detaylı bilgilere ulaşılabiliyor, solucan gübresi çalışmalarımdaki gözlem ve pratikteki bilgilerime ulaşmak isteyen arkadaşların ayrıtılar içeren sorularlarının mesajlarını bu başlıktan yayınlıyarak zevkle cevaplıyabilirim.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön