Nilüferlerin sararmış yapraklarını kesip; delikli saksılardaki durumlarına göre ayırdım. Bazıları saksının dışına kök atmıştı; onları da yedekte bekleyen delikli saksılara ektim, ancak elimde kil olmadığı için yanımda götürdüğüm zeolit içine ektim. 8 delikli saksıdaki nilüferleri böldüğümde; 16 delikli saksı ekmiş durumdaydım. 1 tanesini de 1 adet küçük delikli saksıya ektim. Kalan 4 küçük delikli saksıya da bodur nilüferleri ektim ve 2 kovaya yerleştirdim. Yaz sonu onlar için bir güzellik düşünüyorum.
Ayrıca yaklaşık on nilüfer yumrusu elimde kaldı. Onların yapraklarını budayıp, ağzı kapaklı küçük bir kovaya su içinde yanımda İstanbul'a getirdim. 1 hafta içinde yeniden küçük yapraklar vermişlerdi; onları Nihat Gündüz'e verdim, kendi süs havuzuna ekecek. Bauhaus'ta beyaz ve pembe beyaz çiçekli 2 nilüfer ve 3 adet delikli saksı satın aldım. Bir sonraki gidişime kadar balkonda su dolu kovada bekleteceğim.
Sonuç olarak şu an 17 delikli saksı içinde 17 nilüferim mevcut. Götüreceğim 2 tane ile birlikte 19 adet olacaklar.
Şimdilik kırmızımsı koyu pembe, açık pembe ve sarı renkli nilüferlerim mevcut. Götüreceğim 2 tane ile birlikte 5 farklı çiçek rengi olacak inşallah.
Nilüfer saksılarına; 9 ay salınımlı Florikan gübre ve Meg Iron gübre serptim. Bundan sonraki yıllarda; havuzun içinde çakıl olmayacağı için havuzu boşaltıp temizlemek ve nilüferleri budamak daha kolay olacak.
Havuzun içindeki çakıllar boşaltıldığı, ve havuz tamamen doldurulduğu için nilüferlerin yaprakları ve çiçekleri suyun içinde kaldılar. Nilüferler gece kapanıp gündüz açıyorlar. Gündüz suyun içinde bile açtılar

Nilüferler suyun yosunlaşmasını engellemekle birlikte; havuzun çok ısınmasını da engelliyor. Ayrıca koiler için de saklanacakları bir mekan oluşturuyorlar.