Çok değerli Sardunya sever site kullanıcıları, daha önceki yorumlarımda da belirtmiş olduğum gibi bu site sayesinde çok ama çok değerli bilgilere sahip oldum. Deneye yanıla sonunda kendi yaşadığım iklim koşullarında sağlıklı sardunyalara sahip omanın püf noktalarını öğrendim. Sizlerle kısa notlar halinde paylaşmak isterim.
i. Sardunya güneşi seviyor.
ii. Açık havada olmayı tercih ediyor, kapalı mekanlar hiç bu çiçeğe göre değil.
iii. Toprağı kurudukça sulanmayı tercih ediyor. (Ben toprak yüzeyinden 2-3 cm derinini kontrol edip nemlilik bu seviyede yok olmuşsa suluyorum. Hava sıcaklığına göre sulama süre aralığı değişiyor.)
iv. Derin saksılarda çok daha güçlü gövdeye sahip oluyor ki muhtemelen köklenme derinliğinin artması bu güçlülüğü sağlıyor.
v. Çicekler solmaya başladığında çiçekli sapı koparmak bir sonra gelen çiçekğin daha güçlü olmasını sağlıyor. (Besin dağılımını yeni goncaya yönlendirmiş oluyoruz)
vi. Yine bu siteden öğrenmiş olduğum bitkiyi dikerken -ki ben Sardunya'larımı satın aldığımda mutlaka daha derin bir saksıya aktarıyorum- saksıya 1/3 oranında toprak koyduktan sonra toprak üzerine bir yemek kaşığı kadar esmer pirinç yaymak ve Sardunya'yı düzgün bir şekilde saksıya yerleştirip yanlardan toprak ilavesi ile çiçeğin saksıda sağlamlaşmasını sağlamak inanın Sardunya'ları çiçeğe boğuyor.
vii.Sıcak aylar olan Temmuz ve Ağustos aylarında sıvı gübre ile destek vermek de Sardunya'ları mutlu ediyor.
Kendi deneyimlerimi bu şekilde sizlerle paylaştıktan sonra Sn. !- -şule- -! 'nin fotoğraflarına baktığımda, aslında uçlarında sararmaların olduğu 2-3 yaprak dışındaki sürgünlerin gayet sağlıklı olduğunu görüyorum. Uzayan Sardunya ana gövdesi üzerinde bir sürü yeni sürgün var. Çelikleme yöntemiyle bu ana gövdeden pek çok saksı sardunya elde edilebilir diye düşünüyorum. Site kullanıcıları arasında tartışmasız benden çok daha profesyonel deneyime sahip olan arkadaşlarımız bu mevsimin çelikleme için geç olduğunu söylüyorlar ancak ben bu mevsim de de çoğaltabiliyorum Sardunya'larımı. Bu konuda sizler de Sn. !- -şule- -! arkadaşımıza önerilerde bulunursanız kendisi tüm önerileri bir süzgeçten geçirip kararını oluşturur.
Tüm kullanıcılara sevgi ve saygılarımı sunarım.
|