View Single Post
Eski 08-06-2010, 12:18   #3
süreyya
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 94
Sayın Smyrna,
Ben ortanca yetiştirmeye bu yıl başladım. Yeni çıkan yapraklar açık renge dönüp diğerleri de buruşmaya başlayınca forumdaki bilgiler, özellikle de Mine Hanımın önerileri doğrultusunda limon tozu eriğini sulandırıp göz kararı ortancama verdim. İki hafta kadar önce vermiştim. Şimdi yeni çıkan yapraklar normal renkteler. Buruşma da emin değilim ama sanırım ısıdan oldu, daha gölge olan bir konuma aldım. Yağmur yağdıkça biriktirdiğim yağmur suyunu veriyorum.

Anladığım kadarıyla limon tozu topraktaki kireci çözüyor. Kireç ortancanın demir almasını engellememiş oluyor.

Limon tozu periyodunu bitkinin genel durumuna göre ayarlamak gerekir diye düşünüyorum. Toprak çok kireçliyse veya kireçli suyla sulanıyorsa daha sık limon tozu verilmesi gerekebilir. Ben demir takviyesi yapmadım, toprağım orman bölgeden aldığım yeni toprak olduğu için toprakta olabileceğini düşünüp bitkiyi gözlemledim. Düzelme görmeseydim kara boya verecektim.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Ortanca ve gardenya demir eksikliğine karşı hassastır. Suda veya ortamdaki kireç demir alımını engeller. Acil olarak demir uygulamazsanız çok şiddetli kloroz başlar, bu durumda elbette gardenyanızın çiçeklerinin açması da zor.

Ya demirli bir gübre ya da aktardan kara boya alarak bitkinize 1 lt suya 1 tepeleme çay kaşığı olacak şekilde hem topraktan hem yapraktan verin.

Ayrıca 1 lt suda yarım çay kaşığı limon tuzu eritip saksıları bununla sulayın, asitliği arttırır (limon tuzlu suyu demirden 2 gün önce verin).

Havaların soğuduğu bu dönemde suyu azaltın. İhtiyaç oldukça, toprak kurudukça sularsınız.

süreyya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön