View Single Post
Eski 09-01-2007, 10:33   #26
sevkettahanci
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-01-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 15
Arkadaşlar selamlar!
Aşağıdaki sorularımı başka bir konu başlığında yazmış idim ve Sağolsun İsmail Tosun Beyefendi de “dikim yapacağınız alan 1200m. rakımda. önceliğiniz dikim zamanınından çok dikeceğiniz çeşitler önem arzediyor. Ancak dikim dönemi olarak Mart ayını bekleyebilirsiniz. Vejetasyon (Uyanma) başlamadan dikimi işlemi bitmelidir. Sağlıklı ismine doğru fidanlarla bahçenizi kurabilirsiniz. Dikeceğiniz çeşitler geç yapraklanan çeşitler olmalıdır.” Şeklinde cevaplandırmış idi. Ancak sorularıma tam ve net olarak cevap alamadığımı düşündüğümden bu defa “Ceviz” başlığı adı altında daha fazla bilgi paylaşımına ulaşabileceğimi düşünerek yazımı aynen tekrarlıyorum.

Bazı yerlerden öğrenebildiğim kadarıyla sonbahardan ağaçlara su yürümeye başladığı Mayıs ayına kadar ceviz dikilebilirmiş. Ancak ceviz dikecek olduğumuz bölgede de kapama ceviz yetiştiriciliği de çok yeni olması ve bölgedeki ziraatçi arkadaşların da farklı bilgilendirmeleri dolayısıyla bu konuda net bir bilgiye ulaşamadığımızdan bu konuda bilgili arkadaşların bilgi ve önerilerine ihtiyaç duyduk. Babamlar Batı Toroslarda deniz etkisinden uzak bizlerin yayla olarak adllandırdığı 1200 rakımlı bir yerde 11 dönüme ceviz dikecekler. Denizli'deki bazı ziraat mühendislerinin talimatları doğrultusunda kendisine Aralık ayı sonlarında Yalova3 ve tozlamak üzere Yavuz cinsi fidanlar verilmiş. O günlerde dikilmesi söylenmiş, ancak henüz dikim işi gerçekleşmedi ve bu günlerde dikmeyi planlıyorlar. Benim merak ettiğim konu ise yayla olarak adlandırdığımız bu bölgede bu dönemde (kışları sert ve soğuk, kar yağışlı, ancak şu an için kar sadece yüksek yerlerde) ceviz fidanı dikilmesi doğru mudur? Dikim sonrası can suyu verilmesi **** mevcut hava koşulları dikilen fidanların sonradan donlamasına ve zayi olmasına neden olur mu? Dikim için geç mi kalınmıştır?
Babama söylendiğine göre kendisine Yalova 3 ve tozlama için Yavuz cinsi fidanlar verilmiş, bu fidanlar bahsettiğim bölge şartlarına uygun ve geç yapraklanan fidanlar mıdır, değilse bu şartlara en uygun fidanlar hangileridir? Yine Yavuz cinsi fidan Yalova 3'ün tozlayıcısı mıdır?
Başta İsmail Tosun Bey olmak üzere bilgi ve tecrübesini paylaşan herkese teşekkürler, selamlar!

sevkettahanci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön