Sayın Lillium, acaba bu karar niye çıkmıştır diye hiç düşündü mü üreticiler?
Düşündüm hatta gidip sordum araştırdım da sevgili mine hanım. Ama bende çok da başarılı olunacağı kanaati bırakmadı. Top yekün ülke çapında devletinde elini taşın altına koyarak mücadele bilgilendirme yapılarak başarılı olunabilinir. Belge satarak başarı kazanılacağını sanmıyorum, ve bu da toplumda kuşku yaratıyor.
Neden maalesef üretici ve satıcı tarafından suistimal edildiği için rayına bir türlü oturtulmayan reçete yasası çıkmıştı hiç değerlendirildi mi?
Aslında aynı şeyleri söylüyoruz.
Konuyu dağıtmak istemiyorum ama size çok kısa bilgi vermek istedim;
Bizimle birlikte biraz gezseniz dehşete düşersiniz.
Her üretici sizler gibi bilinçli değil. Ne ileri tarım teknilerini kullanıyor, ne organik tarım, iyi tarım inanıyor. İlacımı atarım paramı kazanırım diye düşünüyor. İlacı yanlış atınca hem hasatalık zararlılara dayanım, hem kalıntı, hem çevreye zarar bir dolu sorun çıkıyor. Gezin bakalım dere kıyıları, yol kenarları ilaç şişeleri, ambalajları ile dolu. Hani buraya attım ne olacak diye bile düşünmüyor. Dereden su alıp ilaç pompasını dolduruyor, sonra boşalınca çalkalayıp yine dereye döküveriyor. İlacın dozunu yanlış ayarlıyor. Uygun ilaçlama ekipmanını seçmiyor, ilaçlama hasat arasındaki zamana zaten dikkat etmiyor.
Aynı şeyleri ben de bir çok yazılarımda söylemişimdir, katılıyorum. Bunlar ilaç şişelerinin üzerinde yazıyor zaten, ama uyguluyormuyuz, uygulamıyoruz. Şimdi ilaç atma belgesi verilerek uygulancak mı? Sanmıyorum. Belki de belgesi olan daha rahat daha fazla zehir atacak bu kişinin ne kadar bilinçlendiği ile ilgilidir.
Benim belgeye karşı çıktığım yok, benim karşı çıkışım bu kararlar uygulanmıyor bir türlü oturtulamıyor denetlenemiyor, ver belgeyi al parayı demem ondandır
Tarım ilacı doğru uygulanmayınca sonuç da vermiyor. Bu sefer ilaç attım kar etmedi deniyor, üstelik organizma doğru ilaçla yanlış ilaçlanmaktan bağışıklık da kazanıyor.
Bu da doğrudur da bunu kişiler mi yapacak kişiler mi uygulatacak, bunu yaptırım gücü olan devlet yapacak ve ya yetkili kişiler anlatacak izah edecek uygulatacak, ben çıkıp anlatsam beni kaç kişi dinler.
İlaçlama ekipmanının doğru seçilmesinden, pompanın ucundaki çok basit pulun açıklığına, ilaçlama suyunun ph sına, ilaçlama saatine, ilaçlama hasat arası zamana vs. dikkat edilmesi gerekiyor. Uygulamanın nasıl yürüyeceğini bilmiyorum. Biz de izleyeceğiz ve değerlendireceğiz. Ancak yola iyi niyetle çıkıldığı ve amacın, çıkış noktasının
Alıntı:
ilaç milac değil nasıl yolarız nasıl rant elde ederiz...
|
fikri olmadığını iyi biliyorum.
Bakalım nasıl yürüyecek...
Reçete sistemi şu anda başarılı yürümüyor, yine ne teşhis var ne birşey, çiftçi isteyince zirai ilaç bayisi ilacı veriyor, anlaştığı mühendis sonra reçeteyi yazıyor, üretici ya alıştığı ilacı, ya internetten duyduğunu (teşhis, uygunluk tespiti bile yok) vs. kullanıyor. Hatta internetten ilaç alıyor. Merdivenaltı ne olduğu belirsiz ürünler bidon bidon kapış kapış açık satılıyor.
Bu yazınız "ilaç milac değil nasıl yolarız nasıl rant elde ederiz"i doğruluyor, Alınan kararlarla bunlar hala oluyorsa ben buna nasıl rant kapısı demem. Bu ve bu gibi yanlış uygulamalara da biz müdahale edecek değiliz. Tamam toplum bunu yapıyor, yapıyorsada yetkili kişiler bune el koyacak, topluma bir başka şekilde bilgilenmesine yol acacak.
Devlet düzenli denetleme yapmaya çalışıyor ama henüz uygulama başarıya ulaşmadı. Ha bu durumda elbette kalıntı yüzünden ürünler dönmeye devam edecek.
Herşeyi devlet denetiminden beklemek doğru değil. Çünkü devlet denetimlerini atlatmak için de insanlar ellerinden geleni yapıyorlar. Ahlaksıza yol çok. Burada önemli olan vicdan ve bilinçlenme.
İnsanların anlatması yetmiyor işte, Ahlaksıza ne kadar anlatsak ta ahlaksızsa ahlaksızdır yapacaksa yapacaktır.
Benim devletten beklediğim doğru olan kararlar al ve bu kararları uygula uygulattır,(Belge verip parayı alıp bir kenara cekilme) yetki devlettedir. Benim gibi yetkisiz biri çıkıp köy köy gezip anlatsa ya bu keçileri kaçırmış derler. Üstelik alternatifini de söyle derler, devletin zararlılara karşı faydalı böcekler üretme gibi bir projesini sorarlar, sanırım onuda ben anlatamam.
Sizlerin bu işbirliğinin toplumu, tüketicisiyle, üreticisiyle bu yöne çevirmeye yardımcı olacağına eminim.