View Single Post
Eski 28-05-2010, 22:12   #335
epsody
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kedi Tırnağı Mesajı Göster
Sn epsody, dün bahçeden bir miktar toprak almak için( patlıcan fidelerini daha büyük bir saksıya almak için epey toprağa ihtiyacım vardı) dikkatlice toprağı karıştırdım. Zaten ince tabaka bir toprak sermişler binanın inşaatından sonra bahçeye. Servi ağacının dibindeki nemli topraktan elimle yavaş yavaş toprak parçaları alarak ufalamaya başladım. Amacım topraktaki solucanları zedelemeden onları ayırmaktı. 1 kovayı dolduracak topraktan 5 tane ufak solucan ayıkladım. Onları yavaşça ağacın dibindeki nemli kısma bıraktım.

Benim merak ettiğim konu şu; evdeki saksılarda solucan olması sanırım bitkiler için iyi değilmiş. Yeterli besini bulamadıkları için saksıdaki bitkinin köklerine vs. zarar veriyormuş diye okudum. Aldığım bu toprakta solucan yumurtası varsa sanırım bir süre sonra büyüyeceklerdir. Yumurtadan çıkma ve gelişme süreleri nedir? Bu yaz patlıcanların büyüyüp meyve verdiği sürede, zarar verecek oranda çoğalırlar mı saksıda? Ya da bu yumurtaları bu toprakta etkisiz hale getirmenin yöntemi nedir? Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.

Bu arada bahçedeki soğuk kompost faaliyetlerine devam ediyorum
Sayın Arkadaşlar, solucanlar konusunun bir uzmanı olarak sizi solucanlar konusunda, saksıdaki solucanların bitki köklerine yaptıkları etkileri açıklıyarak, bilgilendirmek benim için büyük zevk olacak.

Arkadaşlar senelerdir saksıda çiçek yetiştiren insanlarımız, solucanların saksılarındaki çiçeklerinin köklerinde gördüklerinde çiçeklerinin gelişmediğini, kuruduğunu söylemişler, fakat solucanların geniş toprakları bırakıpta bu dar mekanlarda yaşamanın doğanın bir kuralı olduğunu kabul etmemişler, solucanda bu sınırlı dar mekanda yaşamanın sırlarına vakıf olarak hayatını sürdürme çabalarının bir nişanesi olarak bitkilerle ortak yaşıyarak hayatını sürdürmüş, lakin bitki sahiplari bitkilerini yeterli besleyemediklerinden verilen besinler saksıdaki iki canlıya yeterli gelmediğinden doğanın güçlü olanı tutmasından dolayı bitkilerin saksılardaki yaşamı sekteye uğramıştır.

Bizler akıllı varlıklar olarak gereken tavrı koyarsak bu canlıları saksı içinde beraberce yaşatabiliriz, bizim burada yürüteceğimiz mantık şöyle olmalıdır, bitkinin sahibi tarafından saksıya konulan besin maddelerinin nasıl oluyorda birisinin lehine olarak işlediğini bulmaktır, olaya saksıdaki bitki tarafından yaklaşınca göreceğizki, bitki topraktaki besinleri alabilmek için bir çaba sarf ederken köklerinden bir salgı ve enzim salar bunun sebebide bitki köklerinden alacağı besini emebilmek için önce onu bu salgıda eriterek kök hücrelerinden geçecek forma sokmaktadır.

Lakin ayni ortamdada komşusu solucan yaşamaktadır, enzim ve salgılar la bitki tarafından ön sindirimi sağlanmış olan bu bitki besinine solucan talip olmuş, bitkinin köklerinden emilimini sağlayana kadar solucan bunları gasp edercesine el koymuş bitkiyi bundan mahrum etmiştir.

Bu işlem saksı toprağındaki besin maddelerinin alımı boyunca sürüp gider saksı toprağındaki besin maddeleri tükenince bitki topraktan yaşımı için besin sağlıyamazken solucan toprağın içinde kendine besin meddeleri bulmakta zorlanmaz, bizlerde saksıdaki bitkinin durmunun faturasını solucanlara keserek işi solucanlerı saksıdan def ederek kurtulacağımızı sanırız.

Bu solucanların tahliyesini toprağa yapabilirsiniz, ama kimse saksında bir daha solucan olmayacağı garantisine sahip değildir. Ancak solucanın saksıdaki zararlarından kurtulmak istiyorsak, solucanları saksıda besleme başırısını gösterdiğmizde bu sorun bitecektir.

Nedir bu yöntemin cevabı derseniz, saksının altındaki tabağa solucanın sevdiği çürüntülerden, sıvı eriyiklerden sunmaktır. Tabii saksının üstünden değil, altına bırakılacak, üstünden de fazla sulama yapılmıyacak.

Solucanları bu yöntemle beslersek solucanlar da bizim saksımıza zarar vermeden faydalanarak gübrelerini bırakacaklar. Böylece saksımızdaki bitkilerimizi daha doğal yetiştrebiliriz.

Solucanların topraklara hizmetleri.
Toprakların organik özelliklerinin, solucanların populasyonlarının artışlarına bağlı olarak toprakların neminin artışı ile solucanların toprak içi hareketlerinin artmasıyla maksimum seviyelere ulaşmasının sebebleri başında, solucanların toprağın derinliklerinde bulunan besin maddelerinide toprağın üst kademelerine taşıyarak, bitki köklerinin ulaşamadığı bölgelerde solucanların bu hareketiyle bitkilerin kök bölgelerine ulaşması sağlanmaktadır.

Solucanları toprak içindeki bu tip bir uygulamanın açıklamaları şu şekilde izah edilebilmektedir, bilindiği üzere solucanlar toprağın fazla ıslanmasıyla bu nemin azaltılması için çeşitli yönde kanallar açarak toprak erozyonunda büyük bir fayda sağladıkları bilim adamlarınca gözlenmiş, toprak erozyonuna sebeb yağmur sularının solucanların toprak içinde açtıkları bu kanallarda dağılarak suyun akış şidddetinin bozucu etiklerini aztarak solucanların toprak yapısındaki bu haraketlerinin erozyonu önlemenin yanında gözenekliliğinide artırdığını belirtmişlerdir.

Solucanların toprak içindeki yoğunluğuna bağlı olarak topraklar bu şekilde makinelere gerek kalmadan toprak işleme yapılması bir ekonomik değer sayılması bakımından, dikkate değer bir olgu olarak solucanların bizim topraklarımızı işleyen canlıllar olarak, toprak nemi azaldıkçada nemli bölgelere çekilerek toprağın derinliklerindeki yuvalarına döndüklerinde bitkilerimize işlenmiş bir toprak parçası bırakmaktadırlar.

Bunun ispatı bence çok açık olarak baharda toprağın üzerindeki yabani otların olağan üstü gelişmeleriyle açıklanabilr, bu gelişmelerini sürdüren yabani otların üzerinde insan emeği olmaması bunun tek izahı durumundadır.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön