07-01-2007, 19:58
|
#32
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
|
TEMA'dan gelen bir e-postayı sizinle paylaşmak istedim.
TEMA Sorgun Ormanlarını Kurtardı
TEMA, Hukuk Sayesinde Sorgun Ormanlarını Kurtardı
TEMA Vakfı’nın Side Turizm Alanı kapsamındaki Çevre Düzeni Planı’nın tadilatına yönelik Danıştay 6’ncı Daire’de açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı verildi. Böylece Sorgun Ormanları’nın golf sahası yapılmak üzere kesilmesi veya yok edilmesi hukuk sayesinde TEMA Vakfı’nca önlendi.
Sorgun Ormanı Bozulmadan Korunmalıdır
Sorgun Ormanı, Manavgat - Side yöresi kıyı şeridinde; üzerinde yapılaşma olmayan, bölünmeden korunmuş, kendine özgün bir ekosistem ve zengin biyolojik çeşitliliğe sahip tek doğal yaşlı ormandır. Kumul önleme maksatlı ağaçlandırma sahalarına sahip olan Sorgun Ormanı, bitişiğindeki Titreyen göl ile önemli bir sulak alan ekosistemi oluşturmaktadır. Bu alan ülkemizin 4 önemli kuş halkalama merkezinden birisidir. Kızılçam, fıstıkçamı asli orman ağacı türleriyle birlikte ağaççık ve çalı formundaki türler, otsu bitkiler, sulak alan kuşları ve diğer hayvan türleri ile çok zengin biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Kumul toprak yapısı ve özel iklim koşullarıyla insan eliyle yetiştirilmesi mümkün olamayacak olağanüstü estetik özelliklere sahip çam ağaçlarıyla üstün bir peyzaj yapısına sahip olan Sorgun Ormanı içerisinde yüzlerce anıt ağaç mevcuttur.
TEMA Vakfı, Side-Sorgun Devlet ormanının, golf sahaları yapımı için tahsis edilmesinin bilimsel, ekolojik, kültürel, sosyal ve tarihi bir hata, şehircilik ve planlama ilkelerine aykırılık ve aynı zamanda üstün kamu yararına aykırı bir davranış olduğunu değerlendirmektedir. Nitekim, Danıştay 6’ncı Daire’nin aldığı yürütmeyi durdurma kararı da bunu doğrulamaktadır. TEMA Vakfı sayesinde hukuk doğaya sahip çıkmış ve Sorgun Ormanı kurtulmuştur.
TEMA VAKFI
Editöre Notlar:
Sorgun Ormanı Hukuki Süreç
-TEMA Vakfı tarafından; Side Turizm Alanı kapsamındaki Çevre Düzeni Planı’nın 30.07.2004 tarihinde revize edilerek Sorgun Ormanı içinde yer alan 954 sayılı parseldeki taşınmazın “Golf Sahası” olarak düzenlenmesini içeren plan revizyonunun iptali için Antalya İdare Mahkemesi’nde 24.10.2005 tarihinde yürütmeyi durdurma ve duruşma istemli olarak dava açıldı.
-Davada özellikle; Anayasamızın 90. maddesi hükmüne dayanarak idari işlemin uluslararası sözleşmelere aykırılığı üzerinde duruldu ve konu üstün kamu yararı açısından irdelendi.
-Antalya İdare Mahkemesi’nin dava ile ilgili olarak yetkili olmadığına karar verildi ve dosya Danıştay’a gönderildi.
-Danıştay 6’ncı Daire 8 Kasım 2006 tarihinde aldığı karar ile TEMA Vakfı’nın yürütmeyi durdurma talebini kabul etti.
Belek Ormanı Hukuki Süreç
-Çevre Düzeni Planının muhtelif tarihlerde birkaç kez revize edilerek Belek Ormanı içinde 5 adet “Golf Sahası” ve 5 adet de “Turizm Parseli” düzenlenmesi sonucunda oluşacak doğa tahribatını önlemek üzere Belek Çevre Düzeni Planının iptali için TEMA Vakfı tarafından; yürütmeyi durdurma ve duruşma istemli olarak Antalya İdare Mahkemesi’nde 12.12.2005 tarihinde dava açıldı.
-Davada özellikle; Anayasamızın 90. maddesi hükmüne dayanarak idari işlemin uluslararası sözleşmelere aykırılığı üzerinde duruldu ve konu üstün kamu yararı açısından irdelendi.
-Son olarak Antalya İdare Mahkemesi yetkili olmadığına karar vererek dosyayı Danıştay’a gönderdi. Danıştay 6’ncı Dairede derdesttir.
Kaynakça: TEMA Vakfı Hukuk Danışmanı Av. Ömer Aykul
|
|
|