View Single Post
Eski 06-01-2007, 23:09   #46
Yücel Özlem
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ateş Öztan Mesajı Göster
Bu proje, bilgilendirme, bilinçlendirme ve toplama amaçlı.
Unutmayalım ki, bu kadar tehlikeli bir atığı imha edecek bir tesis yok. Ancak, toplanması ile dikkat çekebilir, bir çare aranması için teşvik (zorlayıcı) olabiliriz.
Bir çok belediyenin pilot bölgelerde toplama çalışması var.
Kısa zamanda poster ve broşürler hazır olacak. İsteyenlere yollamayı arzu ediyorum. Ayrıca duyuru yapacağım.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yücel özlem Mesajı Göster
-Atık piller konusunda birşeyler duymuştum. Duyduklarım yüzünden de her pil değiştirişimde tedirgin olur ne yapacağımı bilemezdim. Projeniz sayesinde konu hakkında bilgilendim,teşekkür edrim.
Burada çok fazla katılım olmadı. Ama e-DERGİ'yi okuyanların önemli bir kısmı bu konuyla ilgilendiğini belli ediyor.

Benim bilgilenmem tedirginliğimi daha da artırdı.

İmha edecek tesis yok ise, siz topladığınız pili ne yapacaksınız? Teslim edeceğiniz bir makam var mı? Bu konu bir açmazda!

Siz Belediye başkanı olsanız atık pil toplar ya da toplatıp başınıza bela eder misiniz?

Toplanması gereği, bir yerlerde yazılıp çizilse de sonunda unutulur gider. Ama siz toplamaya başlarsanız konuyla ilgilenenler giderek çoğalır. Topladığınız pil miktarı ve ilgi birbirini kar topu gibi büyütür.

Atık pil ya da benzeri tehlikeli atıkların imhası veya depolanması için kurulacak tesisler bildiğim kadarı ile yüksek maliyetli Yatırımlar. Sizin bu yatırımı yapacak imkanınız da yoksa Elinizdeki pillerle öylece kalakalırsınız.

Kafamı kurcalayan şeyleri paylaşmak için yazdım. Belki yeteri kadar bilgilenmediğim için, bana konu açmazda gibi geliyor.

Yine de bu tehlike ortada duruyor. Bizim açmazlarımız tehlikeyi ortadan kaldırmıyor.

Bu bela ile mücadele konusunda toplamadan öte tedbirler alnabilir mi? Piyasada bulunan pillerin kalite ve ömürleri çok farklı. Kullanım süreleri onlarca kat fark edebiliyor. Pilden elde edilen aynı miktar enerji için ortaya çıkan atık pil miktarı aynı oranda farkedebiliyor. Demekki pil üretimi ve ticaretinde belli bir kalitenin tuttrulması halinde atık pil üretimi de azalacaktır. Su tüketicilerinin Atık su bedeli ödemesi gibi Pilden fayda sağlayan ticaret erbabı ve pil tüketicilerinin de bedel ödemeleri halinde Tüm toplum ve doğa daha az bedel ödeyebilir!l

Biz taleplerimizi iletmede içinde bulunduğumuz sanal ortamın araçlarından biri olan e-mektubu kullanabilirmiyiz. Pil satan çok şubeli dükkanlardan birine bütün üylerimizle ve de üye olmayan dostlarımızla e-mektup göndersek. Dükkanlarında pil toplama kabı bulundurmaları halinde alışverişlerimizde kendilerine öncelik verebileceğimizi belirtsek. Sonuç alınabilir mi acaba. Bana pil toplamanın en verimli yollarından birinin atık pilin yine satılan yere verilmesi gibi geliyor.

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön