View Single Post
Eski 25-05-2010, 14:58   #44
baba.monk
Ağaçsever

baba.monk's Avatar

Giriş Tarihi: 19-10-2009
Sizden esinlenerek yapmış olduğum bir çalışma -4

Saksıya perliti doldurduktan sonra bolca su verdim. Böylece hem perlit ıslanmış oldu hem de drenaj sisteminin iyi çalışıp çalışmadığını gördüm. Fazla su gayet başarılı bir şekilde tel örgüden ve stroforun altındaki oyuklardan sızarak tahliye deliğinden aktı. Artan bir miktar çelik tel örgüyü de tahliye hortumunun kaçak perlit tanecikleri ile tıkanmasını engellemek için tahliye deliğinin önüne filtre olarak yerleştirdim.
Daha sonra sulama işlemini otomatik hale getirmek için araba silecek suyu motorunu saksının boş bölümüne monte ettim. Motoru saksıya kablo bağı ile sabitledim. Motorun suyu çekeceği bidona ve suyu basacağı yerlere göre akvaryum hortumu bağladım. Saksıda istediğim bölgeye istediğim miktarda su verebilmek için akvaryum vanası kullandım. Ayrıca fışkıran suyun tek bir noktaya düşerek düştüğü yeri oymasını engellemek için de hava taşı kullandım.

Otomatik sulama için 12 volt DC ile çalışan, otomobil silecek su deposu motoru aşırı derecede ısındı. Ayrıca aşırı derecede gürültülü çalıştı. Tüm bunlara rağmen bastığı suyun debisi de yetersiz kaldı.

Sulamanın gecenin geç ya da sabahın erken saatlerinde de otomatik olarak çalışacağını düşününce, “ani sıçrayarak uykudan uyanmalar” ve “mutfakta biri mi var?” sendromları yaşamamak için motoru değiştirdim. Gidip bir akvaryumcudan bir motor aldım. Bu motoru dalgıç pompa misali su bidonuna attım doğrudan 220 V vererek çalıştırdım. Hiç ses çıkarmadan bol miktarda suyu pompaladı. İşin garibi bu motor bana diğerinden daha ucuza mal oldu; hem de 220 VAC - 12 VDC 1A adaptöre de gerek kalmadı.

Eklenen Resimler

baba.monk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön