Solucanlar çiftleşme zamanı gelince diplere gidiyorlar. Işık, ses, vs. durumlardan rahatsız olmamak için. Genellikle iyi ayrı solucan zıt yönlerden halkaları birbirine iyice yapışacak şekilde bir ip yumağı gibi dolanıyorlar. Bu halkalar üzerinden birbirlerine onlarca sperm transferi yapıyorlar.
Daha sonra her bir solucan yığının orta ve üst kısımlarında normal hayat akışları içinde gezinirken başlıyorlar yumurtlamaya. Bu nedenle, özellikle çiftleşme zamanında rahatsız etmemek lazım.
Ben kırmızı solucanları yeni düzenlediğim kaba aktarırken ister istemez çiftleşen solucanları rahatsız etmek zorunda kaldım. Ama sanırım benim bu işteki niyetimi hoş görürler.
Bu arada, at gübresi iyi bir besin. Ancak solucanlar asıl olarak atık yiyecek veya gübreleri yemek çabası içinde değiller. Onlar daha çok, bu atık maddelerin zamanla çürüme nedeniyle yüzeylerinde oluşan mikrobakterileri protein kaynağı olarak kullanma derdindeler. Bu nedenle, saf at gübresi verirseniz pek yarar sağlamayabilir. At gübresini, bildiğimiz manada kompot üretimi sürecinden geçirip öyle verirseniz daha faydalı olacaktır. Yaptığım onca araştırmada, kabın içine atıklar neredeyse ham ve bütün olarak atılıyor.
Ancak bu atıklar kabın içinde bir süre çürüme aşamasında beklemek zorunda kalıyor. Ben ise süreci hızlandırmak için, atıkları blendır ve kıyma makinsinden geçirerek iyice ufaltıyorum, daha sonra fırında ısıtıp derin dondurucuda donduruyorum. Bu ısıtma ve dondurma işlemini bir iki kere yapıyorum.
Elde ettiğim yiyecek yığınını bir saklama kabında dondurucuda tutuyorum. Zaman zaman bir iki avuç kadar alıp bir kaç gün dışarıda çözülmesini ve üzerinde bakteri oluşmasını bekliyorum.
En son hazırladığım böyle bir yemeği kaba koyduktan bir kaç gün sonra, bu yığının atrafında onlarca solucanın birikmiş olduğu gördüm.
Tecrübeler şunu gösteriyor ki, ne kadar çok çeşit atık olursa o kadar zengin bir kompost elde etmek mümkün olacaktır.
Bu arada, elimdeki solucan sayısı çoğalsın sizinle paylaşabilirm. Ancak ben işi büyütmeyi düşündüğüm için sadece size söz veriyorum. Buradaki paylaşımlarımızdan dolayı...

Kolay gelsin!