Sn. Sarıcan;
Tarım ilaçları ve kontrolsüz gübre kullanımı konusunda çok haklısınız. Ancak avrupalı tercih ediyorsa bu ürünlerin tamamıyle zararsız olacağı yaklaşımı şu anda bana uzak geliyor.
Ama yine de topraklı tarımda kontrolsüz zirai ilaç, hormon ve gübre kullanımı ile üretilen ürünlere nazaran belki topraksız tarım tercih edilebilir.
Bildiğiniz üzere, eskiden tüm ürünler doğal yöntemlerle üretilirken sonrasında modern tarım yöntemleri adı altında daha fazla kimyasal gübre, zirai ilaçlar ve hormonlar devreye girdi. Sonuç; insanlar çıkmaz bir noktaya doğru sürüklendiklerini anlayınca geri dönüş çabası başladı ve "Organik Ürün" çılgınlığı ortaya çıktı(çılgınlık diyorum çünkü olur olmaz herşeye "Organik" ibaresini yapıştırmaya başladılar).
Umarım ileride Topraksız Tarım için de aynı sorunlarla karşılaşmayız..
EC değeri konusunda ise aslında sormak istediğim bir şey var; Çok basit olarak EC değeri, suyun içerisine belirli oranlarda eklenen gübrelerin yoğunluğuna göre değişiyor. Yani farklı formulasyonla aynı EC değerleri yakalanabilir. Peki yanlış formulasyonlu bir besini bitkiye verdiğimizde, oranı gereğinden yüksek olan bu maddeler bitki bünyesinde mi toplanıyor yoksa bitki sadece alabildiğini alıp fazlası yine suda mı kalıyor?
Sn. shrub, marketlerde satılan bazı domateslerin(markalı, salkım, arılı, örnek görünümlü temiz domatesler
vb) topraksız tarım ürünü olduğunu ben de duymuştum ama ne kadarı doğru bilemiyorum. Bu konuda daha detaylı bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
Saygılarımla,