Arkadaşlar size kendi yöntemimi anlatmak istiyorum. Öncelikle yaklaşık 20 cm aldığınız çeliklerin 10 cmlik kısmındaki dalları ve yaprakları makasla kesiniz. 45 derecelik bir açılı şekilde toprağa gömeceğiniz kısımından tek bir hamle ile kesmeye özen gösterin. Kullandığınız bıçak steril olmalı. Yaklaşık 5 cmlik kısımda kabuk kısmını çok hafif bir şekilde kazıyınız. Dikim öncesi 24 saat suda bekletiniz suya ekstra olarak 1 çay kaşığı köklendirme hormonu koyabilirsiniz. Bazı arkadaşlar saksı torfu kullanıyor lavanta için bu yanlış bir uygulama çünkü lavanta kireçce zengin topraklardan hoşlanan bir bitkidir.Dikim yapacağınız toprak organik madde ve kireçce zengin olmalıdır. Ülkemiz toprakları kireç bakımından zengindir zaten. Fakat ben ekstra kireç kullanıyorum. İkinci bir husus ise toprağın su geçirgenliği yüksek olması için %40 oranında ince dere kumu karıştırabilirsiniz. Çelikleri toprağa dik olarak değilde yarı yatık bir vaziyette dikiniz. Tutan çeliklerde yaklaşık 4-6 hafta içersinde yeni sürgünleri gözlemleyebilirsiniz. Lavanta köklenmesi zaman alan bir bitkidir. Öncelikle fazla sulamamaya özen gösteriniz. Ve bol güneş alan bir yerde olması gereklidir. Ben Önce saksıları yarı gölge ortamda tutuyorum daha sonra dikimden 1-2 hafta sonra tam güneş ortamına çıkartıyorum . Sulamayı ise toprak iyice kuruduktan sonra yapıyorum.
Düzenleyen hexus : 25-05-2010 saat 11:28
Neden: bilgi eklentisi
|