Sn. nbugay,
Elbetteki hiç birimiz mesleğimiz olmayan bir konuda uzman değiliz, olmamızda çok zor zaten. Bütün gayretimiz araştırarak en doğrusunu bulmak. Benim sağlık problemimde var ve bu konuda enaz sizin kadar titizim. Hiç şüpheniz olmasın.
Tarımda sağlığa zarar veren ister topraklı olsun, ister topraksız asıl unsur gübrenin dışında zararlılarla mücadele için atılan zirai ilaçlardır. Bence buna bir çare bulmak lazım. Bir diğer hususta özellikle topraklı tarımda ölçüsüz ve bilinçsizce gübre kullanımından dolayı toprağın belirli elementlere gereğinden fazla doyarak pH dengesinin bozulmasından kaynaklanan üretim kayıplarıdır.
Oysa topraksız tarımda her gübre formülüne uygun miligram mertebesinde tartılarak hazırlanıyor, belirli peryotlarla büyük şirketlerde analiz yapılarak eksilen element ilave ediliyor, küçük işletme veya hobilerde ise (bizim gibi) besin sıvısı tamamen değiştirilerek bitkinin sürekli istenilen pH ve EC (Su içerisindeki elementlerin çözünmüş miktarına bağlı elektrik iletkenliği) değerleri sabit tutulmaya çalışılıyor.
Topraksız tarımda üretilip yurtdışına ihracatı yapılan ürünlerde yapılan kontrollerde hep zirai ilaç artıkları (zirai gübre değil) aranmaktadır. Birde hep şöyle düşünüyorum, bu üretim şekli zararlı bir şey olsaydı herşeyi kılı kırk yararak alan avrupalı gelip bizden tarım ürünü alırmıydı. Bugün topraksız tarım yapan seraların isimlerini bizim yerel marketlerde görmemiz mümkün bile değil. Hepsi yurtdışına satılıyor. Bunun dışında avrupalıda aynı teknikle üretim yapıyor.
Bu sitedeki videoları bir izlermisin? Belki için daha rahat eder. Özellikle kendi ürettiğin topraksız tarım ürünlerini gönül rahatlığı içinde yiyebilirsin. Çünki zirai ilaç kullanılmadığından eminsin.