View Single Post
Eski 24-05-2010, 10:54   #1031
vasces
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-08-2007
Şehir: İstanbul Beylikdüzü
Mesajlar: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi WM1TR Mesajı Göster
vasces merhaba,
ben de Kırklareli'nde uygun arazi arıyorum. Senin yerin nerdedir? Belki komşu olabiliriz
Bilebildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışayım
Tarım İl Müdürlüğünü ve Araştırma Enstitüsünün bana söylediği Şebin-Bilecik ikilisini dikmemdi. Fakat ben kendim Chandler-Franquette (1-20) dikmeye karar verdim. Bu riski almak istiyorum.
Bölgeyi çok gezdim, iki tane çok güzel bahçe gördüm Birincisi Kayalı köyüne yakın, hemen dibinde su kanalı var ve bahçe çooook büyük. Diğeri de Kırklareli'nin Kofçaz girişinde hemen yol üzerinde...Tabii içeri girip hangi türler olduğunu göremedim. Tarım il müdürlüğü sana gerekli bilgileri verir. Savaş Değirmenci dersin tanırlar Pedro için aman diyorum. O biraz yumuşak iklim sever, marmaranın güneyinde dikersen OK ama daha yulkarısı hele gene kara ikliminin olduğu Kırklarelinde (her ne kadar çok verimli bir tür olsa da) seni üzer.

Fidsan için sertifikası olan fidancıları tercih edeceksin tabii ki, çanakkalede bir fidancı var, ben onlarla görüştüm, bir de ekiz fidancılık var denizlide, onlar da yardımcı oldular. Ben daha araziyi bulamadığım için daha ileri safhaya geçmedim, sen geçersen sen de beni bilgilendirirsin açık köklü fidanı tercih edin dediler bana, ben de onlara uycam sanki.

ilk önce riper ile toprağı 1 metre havalandırman gerekir, ardından ben yanmış gübreyi pullukla ikinci kez karıştırmayı düşünüyorum. ardından ince tırmık ile sahayı iyice düzleştirip gerekli pikajı yaptıktan ve ölçüleri tamamladıktan sonra burgu ile çukurları açmalısın. bu arada fidan çukurlarına dikmek için yine ahır gübresi bulup kurutmalısın. dikim için bol su bulundurman gerektiğini de sanırım eklememe gerek yok.

Kasım sonu aralık başında dikim yaptıktan sonra o kış ekstra sulama gereksinimi az olacaktır yani damla sulama için mart ayını beklemen sana zarar getirmez ama yine de sulama işine dikkat etmek gerekir. ben mart ayında yaptırtmayı düşünüyorum. fakat o döneme kadar depoyu da hazır etmek gerek.

saygılar
WM1TR merhaba,

Kırklareli Kavaklı köyünde tarlam. Gezdiğim bir kaç bahçe, tarlada Şebin, Bilecik, Yavuz-1 fidanları vardı. 8 dönümlük İnece köyünde 100 ağaç bulunan bir bahçeden 5.yılda (yani bu yıl) bu çeşitlerle 2-2.5 kilo arasında ağaç başına verim almış sahibi. Kavaklı'da gezdiği 2-3 kişi ise 10 yıl olmasına rağmen ağaç başına verimleri ortalamada 2-3 kilo civarında kalmıştı. (Tabi bu kişiler geleneksel yollarla dikim yapmışlar, araya şeftali vs kullanmışlar.) Bahsettiğim yörede meyvecilik 4-5 senedir daha çok yapılmaya başlanmış çok fazla başarılı örnek görme şansım olmadı. Eğer senin önerebileceğin 7-8 seneyi geçmiş ve ürün verimi iyi olan Kırklareli yöresinde yerler varsa gider beraber de gezeriz.
Özellikle Selami Bayrak'ın ktabını okuduktan sonra çok farklı detaylar olduğunu farkettim. Bahçe kurulum öncesi ve toprak işlemeden, çukur açmaya ve fidan seçimine kadar bu kadar ince detayın altından nasıl kalkılır insan düşünmeden edemiyor. Özellikle açık fidan seçimindeki kriterleri benim gibi bu işi araştırıp giren kişiler için çok zor görünüyor. Yani fidanı aldığımız yer dikimine kadar yardımcı olsa dahi bu kadar detaya önem verecek mi merak ediyorum.

Sayın Lillium'un verdiği linkteki sempozyomu dinledim. Yıllardır bu işin içinde olan insanların genel tartışma konusu bile fidan seçimi, çeşidi, üreticiye güven konusunda kilitlenmiş kalmış. Teknik her detayı düzgün yapsak dahi fidan seçimi ve alımında en ufak bir hata insanın yıllarına mal olabiliyor.

Ama belirttiğin yerleri de araştıracağım sen tarlayı almadan önce bizimkinde hataları görürsün artık

vasces Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön