View Single Post
Eski 24-05-2010, 07:07   #29
epsody
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Çalışmalarıma katılımlarınız bana güç veriyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kedi Tırnağı Mesajı Göster
Sn Epsody, merak etmeyin siteye ilk dadandığım günden beri sizin yazılarınızı da zevkle takip ediyorum. Özellikle solucanlarla ve kompost yapımıyla ilgili aktarımlarınız faydalı oldu benim için. Solucanların ve kompostun önemini önceden de biliyordum ama sizin ve diğer arkadaşların yazılarını okudukça daha da perçinlendi.

Anlayacağınız 2 yıldır sinekten yağ çıkarmaya çalışıyorum. Sevgiler.
Sayın Kedi Tırnağı bana bahçenizi ölçülerini çıkararak bir tanımlama yaparsanız size organik atıkların bertarafını sağlıyarak toprağın yapısını düzenlemede büyük katkılar sağlıyacak size uygun projelerde paylaşımlarım olabilir.

Arkadaşım solucanlar topraklardaki organik yapının göstergesi durumunda olduğundan, onları topraklarında daha fazla görmek istiyorsan, evinden çıkan atıkları dışardan ilavelerle artırma yoluna gitmelisin, vaktin olduğu duruma göre çevrenin insanlarını yaptıklarına ikna ederek onlarında atıkların değerlendirebilirsin.

Arkadaşım kullanımayan o boş çukurları değerlendirme yöntemin güzel, lakin organik atıklar kesinlikle rast gele biriktirilerek vahşi ortama bırakılamaz, sebebine gelince fermantasyon başlığında açıkladığım gibi açıkta bırakılan bir yaprak çürüntüsü bile oksidasyona uğruyarak çürükçül bakterilerin faaliyet alanına dönüşerek koku sinek böcek, gibi oluşumlarla bu organik yaprak çürüntüsü olumsuzluk yaratır.

Açığa organik atık bırakma işleminden vaz geç, komşuların dediği sözlerde gerçek payı var, bıraktığın atıklardan yarar göremezsin, atıklarına sadece kuşlar değil diğer sürüngen ve kemiricilerde gelebilirler, atıklarını mümkün olduğuca ufaltmalısın.

Arkadaşım atıklarını değerlendirme konusunda bir fikir vermek istiyorum, gelecek seneye sebze yetiştireceğin bölüme karık şeklinde 30-35cm.derinliğinde çukur açarak atığını buraya doluncaya kadar koyacaksın, tabii atıkların üzerine yanı başında yeni açacağın çukurun toprağınla örterek çukur dolduğuda işlemi örtme toprağı aldığın çukura atıklarını koyarak aynı işlemi uyguluyarak devam ederek bahçenin ekim alanlarını geleçek sene için hazırlamış olacaksın, unutmadan söyliyeyim, atıkları çukura koyunca toprağın üzerini ıslatırsan çukurdaki atıkların daha iyi yerleştiğini göreceksin.

Bu çukurları nemli tutarakda solucanların oralarda bulunmalarını sağlıyabilirsin, solucanlar toprak için de besin ararken nemli topraklarda daha kolay dolaştıklarından,onları kuru topraklarda göremezsin, Arkadaşım çalışmalarımı takip ettiğin başlıklardada sorularını bekliyorum, işlerin kolay gelsin diyerek seni toprak çalışmalarına gösterdiğin ilgine şükranlarımı sunuyorum. iyigünler sevgiyle kal.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön