View Single Post
Eski 23-05-2010, 23:34   #28
Kedi Tırnağı
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-05-2010
Şehir: İstanbul-Çekmeköy
Mesajlar: 427
Sn Epsody, merak etmeyin siteye ilk dadandığım günden beri sizin yazılarınızı da zevkle takip ediyorum. Özellikle solucanlarla ve kompost yapımıyla ilgili aktarımlarınız faydalı oldu benim için. Solucanların ve kompostun önemini önceden de biliyordum ama sizin ve diğer arkadaşların yazılarını okudukça daha da perçinlendi.

Bahçeyi ilk kazdığım yerde( yağmur oluğunun aktığı ve hep nemli kalan kısım burası ama balkon sularının da yağmur borusuna verilmesi nedeniyle deterjan da içerdiğini düşündüğüm sularla) solucanların çıkmasına çok sevinmiştim ve dikkatli çapalamaya çalışmıştım( bir kaç tane agave dikmiştim).
Geçen gün bahçeyle daha yoğun çalışmaya başlayınca, solucanların daha az zarar görmesini istediğim için doğrudan çapalamak yerine kabaca bel küreğiyle kaldırmaya başladım( zaten o kadar sertleşmiş bir toprakki çapa işlemiyor). Böylece solucanlar varsa kaçmak için zaman tanımış olucaktım( hobi bahçesindeki çalışmalarda, yanlış hatırlamıyorsam Sn Gece idi, onun aktarımlarını hatırlayarak) Birkaç gün bellediğim kısıma dokunmuyorum, sonra çapalıyorum. Yalnız şöyle üzücü bir durum var; bellediğim yerlerde şimdiye kadar solucan çıktığını görmedim. Belki varlar ama ben göremedim ya da çok azlar. İlk çapaladığım kısımda solucan çıkmasını da yağmur oluğunun akması nedeniyle daha nemli bir ortam olmasına bağlıyorum.

Komposta gelirsek; 2 yıldır taşındığımızdan beri özellikle annemin dairesindeyken( aynı binada 2 ayrı dairedeyiz) organik mutfak atıklarını bahçenin o kısmına yukardan atıyorum Biliyorum kompost yöntemine uygun değil ama bahçede bir kompost köşesi oluştursam, apartman ahalisi '' aman pislik çıkarma, böcük-fare çekeceksin'' diye itiraz edecekler eminim. Ben de bu nedenle çaktırmadan, özellikle geceleri, yukardan elime geçen tüm sebze-meyve artıklarını bahçedeki uzun otların arasına( kamuflaj için) sallıyodum
Başka bir uygulamam da şu; boru döşemeyi planlayıp açtıkları ama sonradan vazgeçilen ve çok derin olmayan, hendek benzeri boşluk var. Oraya da bahçeden yolduğum tüm otları hatta vazo çiçeklerinden filan kalan tüm artıkları yığıyorum. Kil oranı yüksek bir toprak olduğu için humusunu arttırayım bari diye düşünüyodum. Hem de evdeki organik atıkların en azından bir kısmını bertaraf etmiş oluyorum.
Bayat ekmek, kraker vs. şeyleri de bahçeye atıyorum. Hem kuşlara yem olsun hem de belki yemlenirken, dışkılarını bizim bahçeye salarlar diye umut ediyorum

Anlayacağınız 2 yıldır sinekten yağ çıkarmaya çalışıyorum. Sevgiler.

Kedi Tırnağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön