Fıstık çamı yetiştiriciğinde 40 tohumdan 39'unun çimlenmesini başarmış biri olarak, ekim işlemlerimi anlatmamın faydalı olacağını düşünüyorum.
Forumda daha öncede okuduğum yanlış bilgilerden etkilenmemeniz için öncelikle yanlış bilinen birkaç konu hakkında sizi uyarmak istiyorum,
Dikilecek çam fıstığının çatlatılması **** zımparalanması gibi bir uygulama yapmayınız çünkü kabuğu çok sert olsa da çam fıstığı en kolay çimlenen çam tohumudur.
Çam fıstıklarını 24 saat ılık suda bekletin (suyun sıcaklığını sürekli sabit tutamayacağımız için tohumların bulunduğu kabı güneş gören bir yere koyabilirsiniz), tohumları suya attığınızda suyun üzerine çıkan tohumları atabilirsiniz çünkü kırıpta baktığınızda içlerinin boş olduklarını göreceksiniz.
Torf ve %20 dere kumu karşımı hazırlayın, 24 saat suda beklemiş tohumları torfu koyduğunuz pet bardak, saksı veya fidan poşetine yerleştiriniz (yatay şekilde), tohumların üzerini tohumun boyunu tohum boyu kadar olacak şekilde aynı karışımla (torf, dere kumu) örtün, toprağı nemli tutun yanlız dikkat edin çok ıstatıp tohumu çürütmeyin (torf su tutma oranı yüksek bir madde olduğu için 2 akşamda bir sulanması uygundur). sulama yapılırken tohumu açmamaya ve oynatlamaya dikkat edin, bunu sağlamak için su spreyleri **** boş camsil kutularını kullanabilirsiniz.
Bu uygulamanın sonunda (benim tohumlarım 14 günde çimlendi), fıstık çamlarınızın çimlendiğini göreceksiniz.
çimlenme oluştuktan sonra kök çürümelerine ve mantara karşı mantar ilacı uygulayın yoksa fidanlarınızı kaybedersiniz.
Yeni çimlenen fidanları 3 günde bir sulayın direk güneş ışığından kotuyun.
Kolay gelsin
|