View Single Post
Eski 21-05-2010, 18:46   #1202
nihat_kb
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 29-04-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayhan74 Mesajı Göster
Sayın nihat_kb,
Kimyasalların üretim aşaması hakkında söylediklerinizde kesinlikle haklısınız. Ve yurt dışındaki topraksız tarım konusunda da haklısınız. Fakat dekarlarca arazi konusuna biraz takıldım doğrusu. Ülkemizdeki arazilerin bereketi ve bolluğu kesinlikle göz ardı edilemez. Fakat diğer taraftan ülkemizdeki tarım politikaları ve çiftçilik adına alınan kararlara da bakarsak, ilerde ülkemizde de topraksız tarımın yapılması gerektiği çok daha rahat anlaşılacaktır.

Birde İlk paragrafınızda ırmaklardan derelerde su alır, bitkileri bunlarla büyütürdük demişsiniz. Ve tam da üstüne basmışsınız. Zaten kurulması planlanan bir topraksız tarım serasının da olmazsa olmazıdır bu konu. Yani seranın doğal su kaynaklarına yakınlığı. Çünkü her şekilde doğal su kaynakları besin açısından çok daha zengin. Bu şekilde kurulacak bir seranın daha az kimyasal kullanması gerekeceği içindir bu şart.

Ayrıca, topraklı tarımı kendi içinde de incelersek, ürün kalitesi ve hastalıklar, böcekler gibi haşerelerden kurtulmak için harcanan kimyasallar ne olacak? Ayrıca bahsettiğim bu kimyasallar çok daha tehlikeli. Herşeyden önce zehirli maddeler. Hemde topraksız tarımda kullanılan kimyasallardan çok daha zararlı. İşte topraksız tarımın bir faydası daha ortaya çıkıyor. Yani hijyenik bir ortamda daha az kimyasal ile üretim demektir.

Ben yine de ürün kalitesi, rekolte, hijyen ve elde edilebilirlik açısından değerlendirdiğim de kesinlikle topraksız tarım diyorum. Birde topraklı tarıma oranla daha az kimyasal kullanıldığını düşürsek, yine topraksız tarım ön plana çıkıyor. Size de düşünceniz açısından saygı duyuyorum.

Saygılarımla.
Ayhan Bey,

Evet bu üretim yöntemine geçmemi şart , buna karşı çıkmıyorum.

Normal tarımda bir bitki için bir dönemde en fazla 3-4 defa kimyasal uygularsınız.Bir bitki üzerine gelen yıllık kimyasal mg lar seviyesindedir.(Ben bu kimyasalların da kullanımı savunmuyorum , o ayrı bir konu) Topraksız tarımda ilaç kullanılmaz demişsiniz.Gayet güzel ilaç kullanılır , fakat topraktan kaynaklanan hastalıklardan kurtulmuş olunur.3-4 defa ilaç vereceğinize belki 1-2 kez ilaç verirsiniz.
Topraksız tarımda ise hergün kimyasalın içindedir.Bana nasıl daha az kimyasal kullanıldığını açıklayabilir misiniz?
Ben de sizin düşüncenize saygı duyuyorum,insanların şehirlerde bunalmışlıklarından ancak bu şekilde birşeyler üreterek kurtulabileceklerini düşünüyorum.
Ama burda şu bilinmelidirki benim iddia ettiklerim düşünce değildir.Soyut birşeyden bahsetmiyoruz.
Hangi bitkiyi yetiştiriyorsanız , bana o cins tek bir bitkiyi yetiştirmek için bir sezonda ne kadar kimyasal kullandığınızı yazar mısınız?Eğer gerçekten topraklı tarımdakine yakınsa ben dediklerimden vazgeçeceğim ve size hak vereceğim, ama eğer kat kat fazlaysa aynı görev size düşüyor.

nihat_kb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön