View Single Post
Eski 21-05-2010, 15:08   #1024
vasces
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-08-2007
Ceviz fidan seçimi hk.

Herkese iyi günler ,

Kırklareli'de 46 dönümlük bir tarlam var. Ceviz için 1 yıldır araştırma yapıyorum, forumdaki topic leri elimden geldiği kadar takip etmeye çalıştım. Daha önce benzer cevaplar var ise ve sorumda geçiyorsa şimdiden kusura bakmayın.

Toprak analizini ceviz için yaptırdım. Aşağıdaki resimde görebilirsiniz. Taban suyu derinliği 6 metrenin altında. Tarlanın etrafı açık ve çok az bir eğim var. Su kanalı tarlanın üstünde. Aşağıdaki sorularımı yanıtlarsanız çok sevinirim.

1- Yöreye uygun çeşit konusunda sizlerin olduğu kadar ben de bilgi alırken zorlanıyorum. Chandler ve Franquette ile beraber pedro öneren de var, yerli çeşitlerden karma 4 çeşit öneren de var. Sizce çeşit seçimini neye göre belirlemeliyim ?
- Kırklareli yöresinde bu işi yapan ya da yapanı bilen var ise ithal çeşitte sorun yaşanıp yaşanmadığını bilen var mıdır ?
- Aşağıdaki resimde verdiğimi metoroloji bilgilerine göre siz olsanız hangi çeşitlere yönelirdiniz. (Tabi toprak analiziyle paralel olarak).
2- Fidan seçiminde nelere dikkat etmem gerekir. Herkes fidan satıyor ve sertifikalı diye piyasada geziyor. Insanın kafası karışıyor. Kimisi "şimdiden siparişi ver seneye kadar bekle" diyor, kimisi "açık köklü kullan, tüplüden daha iyi olur" diyor. Fidan üreticisini seçerken nelere dikkat etmem gerekiyor ?
3- Tarla 4-5 senedir ekilmiyor, buna göre toprağın dikime hazırlanması için nasıl bir hazırlık yapmamı önerirsiniz.
4- Damla sulama sistemi için, fidanların kasım ayında dikildiğini varsayarsak dikim işleminden sonra hemen damla sulama sistemi kurulmalı mıdır yoksa 2011 yazını beklemek mi mantıklıdır. Sonuçta maliyete katlanacağım ve bunu 6-7 ay geciktirmek bile beni rahatlatacaktır.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürü borç bilirim.

Eklenen Resimler

vasces Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön