View Single Post
Eski 21-05-2010, 14:23   #1199
ayhan74
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-02-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nihat_kb Mesajı Göster
Şu an bütün dünya topraksız tarım yapıyor demişsiniz ama şuna dikkatinizi çekmek isterim, topraksız tarım yaparken kullanılan temel maddeler su ve bi ton kimyasal, evet üretirken güzel ama ürettikten sonra su içinde kalan kimyasalların da bir şekilde zararsız hale getirilmesi lazım, dünya bunu kullanırken bunu da düşünüyor.Biz ise burda amatörce üretim yapalım derken doğaya yüklü bir miktarda kimyasal bırakıyoruz.Bu nedenle dediğiniz hijyen ve sağlık konusu tartışılır.Yediğiniz şey o an için sağlıklı olabilir fakat, artık olarak attığınız kimyasallı suyun gittiği dere, ırmak artık sağlıksızdır, benim yorumum böyle eleştiriye her zaman açığım saygılarımla...
Sayın nihat_kb;
Ben yorumunuzu okuyunca atladığınız birşey olduğunu fark ettim. Bahsettiğiniz bu kimyasallar zaten doğada var olan ve yine doğadan elde edilen kimyasallar değil mi?

Yani toprağın içinde zaten var olan demir, fosfor, mağnezyum, azot gibi kimyasalların olduğu yerlerde klasik tarım yaparken doğal oluyor da topraksız tarım da aynı kimyasalları suya kattığınızda neden doğal olmuyor?

Birde atık olarak attığımız suyun dere, ırmak, deniz gibi doğal ortamların sağlıksız olduğunu söylemişsiniz. İyi de, zaten dere, ırmak, nehir gibi doğal yapılarda topraktan aldığı bu kimyasalları denizlere taşımıyor mu?

Bence toprakta ve denizlerde zaten bol miktarda olan kimyasalların içerisinde ürün yetiştirmek hiç de sandığınız kadar kötü değil.

Birde topraksız tarıma biraz daha fantastik tarafından bakalım. Kevin costner'ın water world filmini hatırlarsınız. 300 yıl sonra dünyadaki kara parçalarının ne kadar az kalacağını düşünürsek topraksız tarım belki de o zamanlarda yaşayacak olan insanların gıdası olacaktır. Zira geçen gün sohbet ettiğim bir arkadaşım bana "Peki o zaman kimyasalları nereden temin edeceksiniz" demişti. Hiç soluklanmadan cevap verdim. Tabi ki deniz'den. Yani zaten bir çok mineral ve elementi barındırıyor değil mi?

Bu arada nacizane yorumum sadece kendi düşüncemdir. Zira ukalalık gibi bir niyetim yok. Bu konuyla ilgili sitedeki sayın ustalarımızın yorumlarını da sabırsızlıkla beklemekteyim.

Bu arada mesajınızı tekrar okudum. Ve bir konuda da çok haklı olduğunuzu söylemek isterim. Elbetteki profesyonel topraksız tarım yapan seraların atık su sistemlerinin arıtılarak doğaya salınması gerekir. Özellikle Avrupa'da bunu yapıyor zaten. Ama henüz ülkemizde çok yeni olan topraksız tarım konusunda benim gibi hobi maksatlı çalışmalar yapan insanların atıkları bence zaten doğada var olan miktarlardan fazla değil.

Saygılarımla.

ayhan74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön