Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel
Sevgili Kaju,
Şu anda bütün dünya topraksız tarım yapıyor, topraksız tarımı tercihlerden biride daha sağlıklı daha hijyenik, daha lezzetli ürünler yetiştirmek. Ve de daha ekonomik bir maliyet.
Birde şu sorduğunuz varya (saksılardaki toprak değil mi?), toprakta olabilir önemli olan bitkiyi ayakta tutabilmektir. Küçüçük bir saksıda, içinde en verimli toprakta olsa büyük bir bitkinin beslenip büyüye bileceğini düşünmek yanlış olur. O halde bitkinin beslenmesi için gerekli besinleri dışarıdan ilave, takfiye etmemiz gerekir. Biz bitkinin istediği besinleri biliyor isek demekki taşıyıcı ikinci sırada önemli bir şey. Bunun için çok değişik materyeller kullanılıyor. Örneğin kum, çakıl, perlit, pomza, camyünü, kayayünü vs. Bunların bazılarında hiç besin değeri yok, bazılarında ise çok az ve birçok bitkide su kültürün de yetiştiriliyor, yani sadece besin eriyiği içinde.
|
Şu an bütün dünya topraksız tarım yapıyor demişsiniz ama şuna dikkatinizi çekmek isterim, topraksız tarım yaparken kullanılan temel maddeler su ve bi ton kimyasal, evet üretirken güzel ama ürettikten sonra su içinde kalan kimyasalların da bir şekilde zararsız hale getirilmesi lazım, dünya bunu kullanırken bunu da düşünüyor.Biz ise burda amatörce üretim yapalım derken doğaya yüklü bir miktarda kimyasal bırakıyoruz.Bu nedenle dediğiniz hijyen ve sağlık konusu tartışılır.Yediğiniz şey o an için sağlıklı olabilir fakat, artık olarak attığınız kimyasallı suyun gittiği dere, ırmak artık sağlıksızdır, benim yorumum böyle eleştiriye her zaman açığım saygılarımla...