Yani ne diyeceğimi bilemiyorum...
'' Hayvan dışkıları gübre olarak kullanılabiliyorsa, insan dışkıları da steril bir şekilde kullanılamaz mı? '' diye düşünürdüm her zaman ve sitede bu konuyu nasıl sorsam da, '' sapık mı bu yahu? '' diye kınanmasam diye kendi kendime söylenirken bu başlık karşıma çıktı
Yurtdışında yürütülen, özellikle tarımdaki uygulamalarla ilgili birkaç belgesel ve yazı görmüştüm. Kanalizasyon sularını arıtılıp kullanma veya tarımda sulama amaçlı kullanıldığını da biliyorum. İsrail' de arıtılmış kanalizasyon suyu bir akifere( yeraltındaki doğal su haznesi) gönderilip, arazinin başka bir yerinden kaynak olarak çıkarılıyor mesela. Tamamen arıtılmış olsa da sanırım dini ve psikolojik nedenlerden ötürü topraktan çıkan bir suyu kullanmak istiyorlar.
Nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama, Bizans Dönemi' nde idrarlar havuzlarda biriktirilip temizlikte( içeriğindeki amonyak sayesinde galiba) kullanılırmış diye öğrenmiştim.
Tıbbi alandaki kullanımına gelince de: '' yaralı parmağa bile işemez'' denilmesinin bir hikmeti varmış demekki. Babam köyde doğduğu için, kırsalda, sidiğin yara-berede kullanımıyla ilgili hikayeler dinlemiştim.
Ben tuttum bu gübre işini

)