Yıllar önce okuduğum bir kitapta, İzlanda' da deniz yosunlarının( ve balıkların) gübre olarak toprağa karıştırıldığını okuduğumda şaşırmıştım. Kuzey adalarının verimsizliği ve tarım süresinin kısalığı malum. Sitede yeniden görünce bu konuyu bir an heyecanlandım; '' ucuz organik gübre buldum '' diye

Ama tuz nedeniyle kullanılamıyormuş. Ben de ilk önce bu tuz durumu ne olacak diye düşünmüştüm. Peki, bizim denizlerimizdeki yosunu iyice yıkayıp saksıya koysak olur mu? Bir zararı ya da faydası olur mu?
Adana' lı bir arkadaşın sorduğu soruyu ben de merak ediyorum. Tatlı sularda( gölet, kanal, göl, akarsu vs.) yetişen yosunları doğrudan, bir işlemden geçirmeden saksıda gübre olarak kullanabilir miyiz? Ya da basitçe ne tür bir işlem yapmalıyız?
Bu soruların cevabı eminim çok kişiye faydalı olacaktır.