View Single Post
Eski 19-05-2010, 06:37   #389
indomie
Ağaç Dostu

indomie's Avatar

Giriş Tarihi: 08-02-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Sn.İndomie, yaptıklarınız mükemmel. Sizin kadar titiz çalışan az bulunur herhalde. Bakla ektiğiniz yeri elden bırakmayın. Oranın toprağına paha biçilmez.

Bu domates çukuru meselesi aslında sadece bir deneme. İmkanı olan herkesin bir köşede deneyerek bitkinin tepkisini bizzat gözlemiş olmasını isterim.
Teşekkürler Sayın Meyvelitepe,

Siz yavaş yavaş Meyvelitepe'yi Disneyland'a, Keukenhof'a çeviriyorsunuz. Allah kolaylık ve gönlünüze göre versin. Sebze Parkı beni aşar. Yapmağa dahi yeltenemiyeceğim Sebze Parkı yerine, blogunuzdaki yazılarınızı zevkle okuyup, resimleri hayranlıkla izlemeğe devam edeyim yine.

Arsa 320 metrekare olunca sadece sebze adacıkları ve bitişiğimdeki 320 metrekarelik arsanın sahibi ile görüşüp "dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz, arsama bakım yaptığınız için ben teşekkür ederim" cevabını aldıktan sonra rahatça eşeleyebildiğim 100 metrekarelik bölümü ile yetineceğim artık.

Bitişik arsaya diktiğim bakla bitkilerini toprak seviyesinin 15-20 cm üzerinden keserek toplamıştım. Daha sonra bir defa belletmiş iki defa da 150 kg'lık çapa makinesi ile çapalatmıştım.

Dün sabah erkenden kalkıp işe koyuldum. Önce evimin bahçe duvarı üzerinden iki sulama borusu indirerek şu anda sebze dikili yerlere damla sulama borularını yerleştirip test için suyu açtım. Sistem iyi çalışıyor.

Damla sulama çalışa dursun, aldım elime kazma ve küreği başladım 75 x 75 x 100 cm ebadında bir domates çukuru kazmağa. Yüzeden çıkan ilk 30 cm'lik toprağı ayrı bir yere topladım. Karışım için bu toprağı kullanacağım. Daha derinlerden çıkardığım toprağı ise sağa-sola yayacağım.

Eeee yaş 65 olunca 75 x 75 x 65 cm'de biraz yorulduğumu hissettim ve bu yıl için 65 cm derinliği yeterli bulup bıraktım kazmayı.

Gerçi şairimiz Cahit Sıtkı Tarancı "Yaş Altmış Beş! yolun yarısı eder" demiş ama, şuncacık çukuru kazarken yorulduğumu hissetmeğe başladığıma göre, yolun yarısını geçtim mi ne?

Bu arada, 50 santimetrekarelik alanda 50 kg patates yetiştirme denemesine de giriştim. İyice kabarttığım toprağa 20 cm kadar bir çukur açarak içini yaptığım karışımla (kompost, cocopeat, klinoptilolit, leonardit, bahçe toprağı) doldurdum. Filizlenecek patatesin etrafına 75 x 75 cm ebadında bir kasa yapacağım ve patates boy attıkça kök boğazını aynı karışımla doldurup bir metre kadar yükseltmeğe çalışacağım.

50 kg kadar bir ürün hasat etmeyi ümit ediyorum. 50 kg olmazsa 25 kg, yeterli ilgi ve bakımı gösteremezsem 10 kg, havalar kurak giderse 5 kg, öngöremediğim başka aksilikler çıkarsa en azından 1 kg garantisi var. Daha aşağısı da kurtarmaz zaten.

Eklenen Resimler

indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön