View Single Post
Eski 04-01-2007, 15:11   #32
turunç
Ağaç Dostu
 
turunç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,032
KUMKUAT
Özellikleri ve Tarihçesi:
Kumkuat, Turunçgiller içinde küçük mücevher olarak adlandırılır. Kumkuat (Kumkuat) Çincede altın portakal manasına gelir "gold orange".
Dünyada kabuğu ile beraber yenilen tek narenciye çeşididir.
Evlerde, balkonlarda yetiştirilen belki de tek meyve ağacı Kumkuatdır. Anavatanının Çin olduğuna inanılır. Batı dünyası ile tanışması 19.yüzyıl ortalarında olmuştur. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yetiştirilmeye çalışıldıysa en iyi meyve oluşumu Rize ilinde sağlanmıştır.
  • Kumkuat, üç yaprak anaç üzerine göz aşısı yapılarak üretilir. Erkek ve dişi organları aynı çiçek üzerinde olduğundan tek bir Kumkuat bitkisi her yerde çiçeğe ve meyveye yatabilmektedir. Rize de Temmuz ayı sonlarına doğru çiçek açmakta, meyve oluşması Ağustos sonu ile Eylül ayı içersinde olmaktadır. Meyveleri iri zeytin büyüklüğünde olup Nisan-Mayıs aylarında yeme olgunluğuna erişmektedir.
  • Meyve koparılmazsa bir yıl bitki üzerinde kalabilmekte, aynı lezzetle yenebilmektedir
Kültür altına alınan, yiyecekleri için yetiştirilen Kumkuat'ın tanınmış çeşitleri şunlardır:
  • Hong Kong : Chin chü, shan chin kan, ve chin tou olarak adlandırılırlar. Hong Kong ve Çin'in bazı dağlık bölgelerinde yetiştir. Çevre genişliği 1.6-2 cm civarındadır. Olgunlaştığında zayıf ve fazla etli olmayan kabuğu soyulur. 3-4 küçük çekirdeği bulunur. Marumi : Japonya orjinli olup Meyve hafif basık küre şeklinde yuvarlaktır. Uzunluğu 3.2 cm kadardır. Altın sarısı renktedir. Meyve aromatik ve baharatımsıdır. 4-7 çekirdeği bulunur. Ağacı 2.75m'ye kadar ulaşır. Küçük yapraklıdır. Aynı sezon için de oluşabilecek soğuklara karşı daha dayanıklıdır. Meiwa : Japonya orjinlidir. Kısa yuvarlak bir yapıda olup 4 cm'lik bir genişliğe sahiptir. Kabuk portakal sarısı renkte olup, çok kalındır. Meyvesi tatlı olup 7 çekirdeğe sahiptir. Sık sık çekirdeksiz veya daha az çekirdekli olanlarına da rastlamak mümkündür. Çin'de de yaygın olarak bu çeşit yetiştirilir. Taze olarak yenilmek için en ideal Kumkuat'dır.
  • Nagami : Çin'den dünya'ya yayılmıştır. 4-5 dilimlik meyvesi olup. 2-5 çekirdeği vardır. Yuvarlak olup 4-5 cm büyüklüğe erişirir. Mevsimi Ekim'den Ocak ayına kadardır. Ağacı 4.5m'ye kadar ulaşır.
Yetiştirildiği Yerler:
Dünya da, Çin, Japonya, Amerika, Porto Riko, Guatemala, Kolombiya, Brezilya ve Güney Hindistan da yetişir. Türkiye de ise, Rize'ye 50-60 yıl önce Batum'dan gelmiştir.
Faydaları:
  • C vitamini bakımından zengin olan Kumkuat, kabuğu ile beraber yenildiğinde gribal enfeksiyonları önlemede önemli rol oynamaktadır.
  • A,B1,B2,B3 ve Kalsiyum da ihtiva eden Kumkuat, Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
  • Kumkuat genelde taze meyve olarak kabuğu ile birlikte yenilir.
  • Reçel ve marmelatı yapılır.
  • Çok değişik bir aroması vardır.
  • Meyve suyu ve sos olarak kullanılır.
  • Dünya restaurantlarında tatlı ve salatalarda en gözde yeri alır.
  • Alkollü içki masalarının bulunmaz çok değerli mezesidir.
Muhafaza Koşulları

5 ºC de %90 nem oranında muhafaza edilmelidir.




Besin Değerleri
100 Gr. Kumkuat'ın Gıda Değerleri




Ascorbik Asit
151

Demir
1,7 mg

Fosfor
97 mg

Kalori
274

Kalsiyum
266 mg

Karbonhidratlar
72,1 mg

Potasyum
995 mg

Protein
3,8 g

Riboflavin
0,40 mg

Sodyum
30 mg

Thiamine
0,35 mg

Vitamin A
2.530 I.U

Yağ
0,4 g

Bu değerler United States Department of Agriculture dan alınmıştır.


Düzenleyen turunç : 04-01-2007 saat 15:23 Neden: Alıntı yaparken oluşan harf hatalarını düzeltme ve düzenleme
turunç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön