Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nariçi
. Ya! Büyük saksıda gövde, tepe gelişimini büyük saksıda sürdürdükten sonra köklerini küçük saksıya alıştırırken (kök küçültmesi seyreltmesinde kuruma olasılığı varsa. Bütün emekler ve zaman boşa gidecek diye düşünüyorum.
|
Sayin narici iyi gunler.
Bonsaide budama esastir, dogru zamanda ve dogru bir sekilde yapilan budamalarda risk en aza indirilir. Yine de canli bir meteryal ile calisildigindan istenmiyen sonuclar da ortaya cikabilir. Ornegin daha once budama yaptiginiz makasinizi temizlemeden bir sonraki agaca yapacaginiz bir budama ile ilk agacta olasi bir hastaligi da son budadiginiz agaca bulastirmis olabilirsiniz.
Budamada ogrendiginiz bilgileri uygulayarak deneyimlerle budama korkusunu atabilirsiniz. Budanan bir agac(kok ve ya dal) daha saglikli gelisiyor. Kok budamasi kucuk saksiya dikilmesini saglamak icin dikilse de belli surelerde agac saksidan cikarilip kok budamasi yapilmalidir. Kok budamasi yapilmayan bonsailerin sagligi bozulup istenmiyen sonuclarla karsiniza cikabilir.
Dal budamasi, da agacinizi istediginiz forumda tutmaya yararken asagida budanis koklerle de bir denge saglanir.
Kucuk fidanlari kucuk saksilara almak diger arkadaslarimizin da belirtigi gibi onlarin hizli gelismesini engeller. Ben buyuk saksidan da ileri gidip, imkaniniz varsa fidanlarinizin 3-4 yil yerde buyumesini saglayiniz. Istediginiz hedefe daha cabuk ulasirsiniz.
Baska fidanlariniz da yerde dikili oldugunu belirtiniz. Onlar bu yil yerde kalsin. Sonbaharda yapraklarini doktukten sonra onlari yerden cikarip kok budamasi yapiniz, tekrar yere dikmeden once, dikeceginiz yere duz bir levha (Mermer, fayans gibi) koyup kokleri o levhanin uzerine yayip toprakla ortunuz. Baharda yeni surgunler acildiktan sonra gubreleyerek hizli gelismelerini saglayiniz. Koklerin altinda duz levha oldugundan, kokler buyurken topragin altina derinlere degil de, yanlara buyuyeycegi icin bonsai saksisina gecireceginizde de kolaylikla gecirebileceksiniz.
Kolay gelsin.