KUŞBURNU VE C VİTAMİNİ
Yurt dışında yapılan değişik araştırmalar 100 gram Kuşburnunda 100 ila 1700 mgram arasında Askorbik Asit (C Vitamini) bulunduğunu saptamıştır. Bu kadar fark yörelere ve bitkinin cinsine, toplanma zamanına gibi değişkenlerden kaynaklanıyor. Ülkemizde çok yaygın olarak bulunan ancak özellikle Marmara, Karadeniz ve İç Anadolu kırsallarında yoğunlaşan Kuşburnu’ larda ki C vitamini oranları da 100 gramda 100 ila 650 mgram arasında bulunmuştur. İlk bakıldığında küçük gibi görünen bu oranları daha iyi algılayabilmek için C vitamini bakımından en zengin olarak bildiğimiz bazı ürünlerde ki oranlara iyice bir bakmamız gerekmektedir. Şöyle ki; 100 gram materyeldeki ölçümlemede.
Marul Taze…………18 mgram
Mandalin Suyu……..36 mgram
Domates Taze………43 mgram
Beyaz Lahana Taze…45 mgram
Portakal Suyu……….48 - 72 mgram
Limon Suyu ………..48 – 88 mgram
Alıç…………………84 mgram
Kuşburnu……………100 – 650 mgram
Bu tabloya bakılınca sanırım Kuşburnu aşkımın nedenini sizlerde anlamışsınızdır. Doğal C vitamini kaynağı olarak bildiğimiz Limon ve Portakal’ dan 7 – 8 kat C vitamini bir çok mineraller ve kırmızı renginden gelen antioksidanlar ve doğal şeker.
Eh ne derler böylesine. Yemesen yanında yatsan bile C vitanini bulaşır insana.
Ama her şeyin bu kadar da basit olduğu sanılmasın.
Bundan sonra bu C vitaminin nasıl yıkılıp yok oluş macerasına sıra gelecek.
|