View Single Post
Eski 02-01-2007, 22:27   #18
arodopman
Ağaçsever
 
arodopman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-08-2004
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 82
Kuşburnu hastalıkların tedavisinde tıbbın babası olarak tanınan ünlü hekim Hipokrat zamanından beri kullanılmaktadır. O zamanlar, içerdiği çok yoğun miktarda C vitamininin yanında A, B, K ve P vitaminlerinin varlığından habersiz olarak iltihaplanmalarda, diş eti kanamalarında, kan tükürmelerde, böbrek, mesane, safra taşlarının düşürülmesinde, barsak tenyalarının giderilmesinde, yılancıkta, diabette ve ishalde kullanılmıştır.

Daha sonraları yapılan çalışmalarla Kuşburnu’ nda vitaminlerin yanı sıra pektin, vanilin, sayıları on u bulan değişik karotinoid maddeler, eterik yağlar ve glikozid yapısında maddelerinde varlığı saptanmıştır. Bütün bunların toplamının fındık kadar bir yaban meyvesinde bulunmasına şaşmamak olanaksız. Onun içinde ‘’Atomik Fukara Portakalı’’ denmesini çok sevmiştim. Hatta portakaldan kat be kat C vitamini içerdiğini öğrenince ilgim de bir o kadar artmıştı.

Kentte yaşayanların varlığından habersiz, kırsal kesimde yaşayanların ise yararlarından habersiz oldukları bu ürününü garip bir rastlantı ülkemiz insanlarına başbakan olduğu sırada geçirdiği grip nedeniyle çayını içtiğini söylediği için sayın Tansu Çiller en çok tanıtmıştır. Oysa vücut direncini arttırıcı özelliğini bilmeseler de yurdumun kırsal kesiminde yaşayan insanları kışın kuşaklar boyunca dilden dile söylenerek gelen kuşburnu’ nu, gerek yoksulluklarından gerekse, doğal bilincin dışa vurumu olarak geçmişte bolca kullanmıştır.

Gerçi bilinçsizlikten kaynaklanan yanlış kullanımlarla vitamin değerleri kaynatıldıkları için çok kaybolan kuşburnundan ülkemizin değişik yörelerinde çok farklı şekillerde yararlanılır. En faydalısı tam olgunlaştığı zaman taze olarak tüketilmesidir. Ancak içindeki tüylü tohumlarının fazla yenebilecek kısmının az olması nedeniyle bu şekildeki tüketim oldukça az olmaktadır. Genellikle kurutularak saklanır. Kışın üzüm ve erik yerine hoşafı yapılarak,
çay gibi demlenerek, marmalatı, şurubu, reçeli ve pestili yapılarak tüketilir.

Artık parçalanıp çay poşetlere konmuş Kuşburnu pek çoğumuzun mutfaklarına gerek buruk tadı gerekse rengi ve yararı için girmiş bulunmaktadır. Ancak yazımızın ilerleyen bölümlerinde görüleceği üzere kaynatmayla, kurutmayla bu harika ürünün içerdiği C vitaminini büyük ölçüde öldürmekteyiz. Poşet çaylarda ise sevdiğimiz o açık pembe kırmızımsı rengini ne yazık ki renk veren diğer bitkiler ve gıda boyaları sağlamaktadır. Bize ise bir dolu bardak ekşimtrak renkli sıcak bir sıvı içmek kalmaktadır.

arodopman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön