Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Melih Bakırlıoğlu
Zeytin fidan tırtılı yumurtasının gelişmesi 3-5 günde tamamlanıp, larvanın gelişimi 15-20 günde tamamlanır.Pupa dönemi 5-10 günden sonra ergin çıkışı başlar. Ömrüde 20 gün kadardır.
Bilinen bir ilacı yok. En etkin mücadele kış aylarında yapılan sürüm işlemi ve ilk cıkan larvaların beslendiği konukçuları (yasemin, kurtbağrı ) tarla etrafında yetiştirmemek lazım.
Birde zeytinin dibinden çıkan sürgünleri çok seviyorlar. bunların temizlenip, yakılmasını tavsiye ediyorum. Hoşçakalın
|
Sayın Bakırlıoğlu, önce yanıtınız için teşekkür ederim. Fidan tırtılı ile hayli bilgim bilgim ve gözlemim var. Kendisini iyi tanıyorum.

) Sadece yumurta devresini ne zaman tamamladığını bilmiyordum. Burası çok önemli. Çünkü: Fidan tırtılı adından anlaşılacağı gibi fidanlara, genç ağaçlara musallat oluyor. Yeni uç sürgünleri yediği için sürgün gelişimini durduruyor. Dolayısıyla ilk sürgünler başladığından itibaren (özellikle genç ağaçlarda) takibe alınması gerekiyor. Biz (kardeşlerimle birlikte 85 dekar zeytinliğimiz var) geçen yıl çok zarara uğradık. Bu yıl 23 Nisanda bahçedeydim ve fidan tırtılı erginlerini uçarken gördüm. Ben gördüğümde yumurtalarını bırakmışsa kaç gün sonra larvaların çıkacağını ve sürgünleri yemeğe başlayacağını, kendisiyle mücadele açısından bilmem gerekiyordu. Salihli ilçe tarım müdürlüğü, pamuklu bitle birlikte fidan tırtılıyla mücadeleye Mayıs ayı başından itibaren başlanacağını duyuruyordu. Ancak hastalık yoktur, hasta vardır sözünden hareketle, benim bahçemde tırtıl ergini görülmüşse, sürgünler de başlamışsa benim, genel kuralı ve başkalarını beklememin bir anlamı yok diye düşündüm. Yukarıdaki soruyu da bu amaçla sormuştum. (Nitekim geçen yıl 17 Mayısta çiçek açmaya başlayan zeytinler, bu yıl 8 Mayısta çiçeklenmeyi %80-90 oranında tamamladı. Bu arada şunu da belirtmeliyim ki, benim kuzeye eğimli bahçemde ve kardeşlerimin bahçesinde çiçeklenme yeni başlamıştı. Geçen yıl ise tersi olmuştu. Bunu da anlamış değilim. Çiçeklenmeyi erken tamamlayan 5 da'lık bölüme geçen yıl B5A uygulamıştım.)

Diğer çiftçi arkadaşlara örnek olur düşüncesiyle konuyu uzattım. Sanırım bir an için meslek günlerime geri döndüm.

) Herkese bol ürünler. Saygılar...