12-05-2010, 23:59
|
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-05-2008
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sonnefer
Sayın Lilium...İlginç bir durum ilk yıl olduğu için mi bilmiyorum ama bütün çeşitler nisanın son haftası ile mayısın ilk haftası içinde yapraklandılar.
Bütün çeşitler derken hangileri kastediyorsun, yerli ve yabancılarmı?
Chandler ile pedro normal zamanda ama fernor ile franguatte daha geç yapraklanmaları gerekirdi diye düşünüyorum.
Yanlış düşünüyorsunuz, aynı zaman da yapraklanmaları doğrudur.
Mesela mayısın 8'de chandlerlerden yeni uyanan 4 adet fidan vardı.Ben çeşitleri bir düzen içinde dikmiştim ama o düzene göre yapraklanmadılar.Sonuçta hepsi yerli çeşitlerden en az 20-25 gün fark yaptılar.
Fark derken daha geç uyanmaları ise, doğrusu da budur.
Başka bir ayrıntı geçen yıl komşu köyden bir arkadaş yaklaşık 8 dönüme şebin ve bilecik dikti.İlk yaz sezonunda bir tanesi bile meyve vermedi.Bizim çeşitlerde ise hemen hemen hepsinde meyve gözleri oluşmuş.İlk yapraklananlarda saçma kadar ceviz olduğunu söylüyor bizim ihtiyarlar.(Henüz ben gidemedim.)Bu küçük meyveler fidanların üzerinde kalsın mı yoksa toplayalım mı?
|
Söylediklerinize katılıyorum, yerli ırklar4-5 yaşına gelmeden ürün göstermezler, yabancı ırklar ektiğin yıl meyva gösterirler, ilk iki yıl bu meyvaları koparınız, ağaç daha iyi gelişir, dördüncü yıldan itibaren meyvaya bırakınız.
|
|
|