Başlığı görünce benim de yüzüme acılı bir gülüş yayıldı
15 yıldır( liseden beri) balkonda ve evde bitki yetiştirmek için uğraşıyorum. Özellikle bahar gelince bu merakım coşuyor. 1 aydır yine delirmiş durumdayım. 10 saksı kadar salon bitkim var. Bu sene ilk kez tohumdan çiçek yetştirmeye çalışıyorum. 8 çeşit yüzlerce tohum ektim( mor sarmaşık, zinya, iri papatya, karanfil, şebboy, mor vapur dumanı, aslanağzı, kedi tırnağı). filizlenmeye başladılar. Domates, biber ve patlıcan ve yeşil soğan da ektim balkonda saksılarda. Toprak ihtiyacım deli gibi arttı tabi. Ben torf kullanıyorum yıllardır. Önceleri bilmediğim için sadeec torfla bitkinin sağlıklı yetişeceğini sanıyordum. uzun süredir, torfa toprak, gübre vs de eklemem gerektiğini öğrendim fakat bu seferde temiz toprak bulma sıkıntısı çıkınca torfa devam ettim. 2 yıldır Migros' ta satılan Organik tavuk gübresini de kullanıyorum. Organik ve steril olması hoşuma gitti. Tavuk gübresi çok güçlü olduğu için bir paket gübreyi epey saksıya paylaştırabiliyorum. Salon bitkilerimin torfunu değiştirirken bir miktar bu gübreden katıyorum. Çıkan eski torfu da bu gübreyle zenginleştirip başka saksılarda kullanıyorum.
2 yıldır Çekmeköy' de yeni bir apartmana taşındık ve bina çevresinde 1 metre genişliğinde bir bahçecik var. Bahçeye serilen toprağın kaynağını bilmiyorum ama dün birkaç bitki ekmek için indiğimde epey sert ve sarı bir toprak olduğunu gördüm. Suyu görünce çamurlaştı ve rengi kırmızıya döndü. sanırım kil oranı yüksek bir toprak. Bitki hastalıklarıyla ilgili yazıları okudukça dışardaki bu toprağı saksılarımda kullanmaya iyice korkar hale geldim. Yani bazı yazılarda, parazit ot ve zararlılar nedeniyle o topraktan komple kurtulunması tavsiyeleri bile vardı

Bir diğer endişem de; mümkün olduğunca organik üretim yapmaya çalıştığım için bu toprakların çeşitli kimyasallarla kirlenmiş olabileceği. Sonuçta şehirde yaşıyoruz ve her yerden bu kimyasallar toprağa karışıyor. Örneğin bizim bahçenin bir kısmına balkonlardan gelen( ve çoğunlukla da deterjanla yıkandıkları için) sular akıyordu. O boruyu sokağa akacak şekilde uzattım dün.
Uzatmış olmayayım. Hazır toprak almaktan başka çare görünmüyor ama onlar da epey maliyetli oluyor. Dahası bu hazır satılan( belediye, fidanlık vs.) toprakların güvenilirliğinden nasıl emin olabilirim? Özellikle, kimyasal maddelerle kirlenmemiş olduğundan?
Bir diğer sorum da; toprakta dolgu malzemesi olması ve geçirgenliği arttırması için iri talaş kullanabilir miyim? Bir zararı olacağını düşünmüyorum sadece böcek filan yapar mı diye düşündüm? Ama yüzeyde bırakmazsam belki o olasılık da yok olur?