View Single Post
Eski 10-05-2010, 20:11   #21
Dogasever
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
Sn Nbugay

İlginç sorularınız için teşekkür ederim. Sorularınızın yanıtlarını aşağıda maviyle vermeye çalıştım. Saygılarımla.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nbugay Mesajı Göster
Sn. Doğasever

Geçen ay bir tanıdığın vasıtasıyla EM ürününü araştırmaya başladım. Bu başlık altındaki tüm yazışmaları okudum. EM ürünü göründüğü kadarıyla herkesin kullanması gereken ama uygulamasında biraz da çaba gerektiren çok faydalı bir ürün.. Umarım bu ürünün gelişimine köstek olunmaz.

Forumdaki yazışmalarda EM in Topraksız tarımda da kullanılabileceği konusunda ufak bir açıklama mevcut. Bunun yanısıra bir mesajınızda da Türkiye'nin en önde gelen topraksız tarım üreticilerinden birisinin bu ürünü denediği ve gelecek sene bu ürünü kullanmaya karar verdiğini(tarihini hatırlamıyorum) yazmışsınız.
Kullanım alanının genelde topraklı tarım olması ve amacın toprağı zengişleştirmek olması nedeniyle bu konu bahsettiğim bir iki açıklama dışında hiç dile getirilmemiş.
Bu konuda daha detaylı bilgi vermeniz mümkünmü?

Bunun yanısıra EM in topraksız tarımda uygulanması konusunda aklıma takılan bir kaç soru daha var;
1) Anladığım kadarıyla EMA'nın işlev kazanabilmesi için organik maddelere ihtiyaç var. Ancak bizim Hidroponic te kullandığımız maddeler suni gübre ve bunlar inorganik diye biliyorum. Bu durumda EMA işlevini nasıl yerine getirebiliyor?

EM, ürünün kalitesini ve raf ömrünü artırmak için hidrofonik besleme sıvılarına ilave edilmektedir. İlave oranları 1/1000 ile 1/10000 arasında değişmektedir. Bitkinin daha iyi gelişmesini, beslenmesini ve hastalıklara karşı daha güçlü olmasını sağlamaktadır. Özellikle EM ile birlikte EM’nin yan ürünleri olan (EM ile birlikte mevcut) enzimler, organik asitler, büyüme hormonları, biyoflavonoidler ve amino asitler, bitkilerin kökleri aracılığıyla alınmaktadır. EM, besin alma potansiyelini ve verimliliğini artırır. EM kök bölgesinde bitki ile simbiyotik bir ilişki içindedir. (Toprakta mikoriza-kök ilişkisine benzer bir ilişki). EM, aynı zamanda, besleme sıvısı içinde besin miktarının yüksek olmasından kaynaklanabilecek bitki üzerindeki stresi de azaltır.

2) Hydroponicte EC ve PH değerlerinin sürekli belirli bir düzeyde kalması gerekmektedir. EMA uygulanmış olan bir besin sıvısındaki mikroorganizmalar faaliyete geçince bu değerleri değiştirme durumu söz konusu mu?

Kullanılan miktarlar o kadar az ki, pH'da ve sıvının iletkenliğinde kayda değer bir değişiklik olmaz. Zaten mikroorganizmalar da bitkilerin kök bölgesinde konsantre olurlar.

3) Yine 2 numaralı soruya ek olarak; EM suya uygulandığında suyun tuzluluğunu düşürdüğü yapılan çalışmalarla kanıtlanmış. Hidroponikte sıvının tuzluluğu(EC değeri) belirli aralıklarda kalması gerektiği düşünüldüğünde bu durumda suya eklenen gübre EM tarafından yok edilerek sıvının EC sini düşürmeyecekmi? Bu durumda kısır bir döngü oluşmaz mı?

Kullanılan sıvı gübrenin çok az bir miktarı mikroorganizmalarca kullanılabilir ancak yine yukarda belittiğim gibi söz konusu miktarlar o kadar azdır ki, herhnagi bir olumsuz etki yaratmaları mümkün değildir. Mikroorganizmalar, içinde hiç sıvı gübre olmayan suyun içinde de yaşıyorlar. Enerjilerini almak için suyun içinde normalde varolan kirliliği (aslında buna kirlilik demek de doğru değil safsızlık ya da yabancı dildeki gibi empürite diyebiliriz. Çünkü su iyi bir çözücü olduğundan içinde mutlaka çözünmüş bazı elementler vardır! Siz koymasanız bile!) kullanarak bile kendi enerjilerini üretebilirler. Kısaca anlatmak istediğim, EM mikroorganizmalarının yaşamlarını devam ettirmeleri için fazla bir enerjiye gereksinimleri yok ve bu enerjiyi güneşten veya suyun ısısından bile alabilirler ya da normal olarak suyun içinde var olan azot, kükürt gibi elementlerden de alırlar. İşin ilginç yanı, eğer suda organik herhangi bir kirlenme varsa, bu kirliliği de temizlerken de enerji alacaktır.
Çalışmalarında başarılar dilerim,
Topraksız tarım da yukarda bahsettiğiniz sorunlardan herhnagi biriyle karşılaşsaydık, topraksız tarımda kullanılmasını önermezdim. Ama gerçekten topraksız tarımda da çok işe yarıyor, tavsiye ederim. Ben de siz başarılar dilerim.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön