View Single Post
Eski 10-05-2010, 16:09   #20
nbugay
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 28-04-2010
Sn. Doğasever

Geçen ay bir tanıdığın vasıtasıyla EM ürününü araştırmaya başladım. Bu başlık altındaki tüm yazışmaları okudum. EM ürünü göründüğü kadarıyla herkesin kullanması gereken ama uygulamasında biraz da çaba gerektiren çok faydalı bir ürün.. Umarım bu ürünün gelişimine köstek olunmaz.

Forumdaki yazışmalarda EM in Topraksız tarımda da kullanılabileceği konusunda ufak bir açıklama mevcut. Bunun yanısıra bir mesajınızda da Türkiye'nin en önde gelen topraksız tarım üreticilerinden birisinin bu ürünü denediği ve gelecek sene bu ürünü kullanmaya karar verdiğini(tarihini hatırlamıyorum) yazmışsınız.
Kullanım alanının genelde topraklı tarım olması ve amacın toprağı zengişleştirmek olması nedeniyle bu konu bahsettiğim bir iki açıklama dışında hiç dile getirilmemiş.
Bu konuda daha detaylı bilgi vermeniz mümkünmü?

Bunun yanısıra EM in topraksız tarımda uygulanması konusunda aklıma takılan bir kaç soru daha var;
1) Anladığım kadarıyla EMA'nın işlev kazanabilmesi için organik maddelere ihtiyaç var. Ancak bizim Hidroponic te kullandığımız maddeler suni gübre ve bunlar inorganik diye biliyorum. Bu durumda EMA işlevini nasıl yerine getirebiliyor?
2) Hydroponicte EC ve PH değerlerinin sürekli belirli bir düzeyde kalması gerekmektedir. EMA uygulanmış olan bir besin sıvısındaki mikroorganizmalar faaliyete geçince bu değerleri değiştirme durumu söz konusu mu?
3) Yine 2 numaralı soruya ek olarak; EM suya uygulandığında suyun tuzluluğunu düşürdüğü yapılan çalışmalarla kanıtlanmış. Hidroponikte sıvının tuzluluğu(EC değeri) belirli aralıklarda kalması gerektiği düşünüldüğünde bu durumda suya eklenen gübre EM tarafından yok edilerek sıvının EC sini düşürmeyecekmi? Bu durumda kısır bir döngü oluşmaz mı?

Çalışmalarında başarılar dilerim,

nbugay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön