View Single Post
Eski 10-05-2010, 07:54   #11
yasarugur
Ağaç Dostu

yasarugur's Avatar

Giriş Tarihi: 21-10-2007
Sn.magent, o zaman biz de bu site bünyesinde amatörce ceviz istatistik çalışması yapalım.Kim nereye ,ne zaman ,hangi çeşit ceviz fidanı dikmiş,uyanma zamanlarını,çiçek açma zamanlarını ayrıca fidanların verime yattığı zamanlarda ,her fidanın meyvesini ayrı ayrı toplayarak ,kaç yaşında kaç kilo ( ya da tane) meyve yapmış,elimizden geldiğince bilgi toplayalım.Belki bizim de ceviz araştırmalarına karınca kararınca faydamız olur.Bilgiyi paylaşmak güzel şey.Değerli hocalarımıza da söyleyecek bir şey yok,bu tür girişimler devlet desteği ve gözetiminde olmalı,evcil hayvanlar bölümünü okursanız Romanov koyunu başlığı altında arkadaşlarımızın ve değerli teknik adamlarımızın atıl kalan koyun ırkı ıslah çalışmalarını göreceksiniz.Bizler, işlerimizi geliştirip gelecek kuşaklara teknik verileriyle sağlıklı aktarabilen insanlar değiliz.Bu memlekette 100-150 yaşında kaç tane şirket var?Babadan oğula miras kalan kaç işletme sağlıklı çalıştırılabilmiş?Devlet kaç projeyi sonuna kadar takip edebilmiş,dağıttığı milyonlarca ceviz veya zeytin fidanının kimin bahçesine dikildiğini kaç tanesinin kaç yaşında olduğunu ve de verimlilik özelliğini kayıt altına alabilmiş?Hangi proje hocası emekli olduktan sonra asistanı tarafından takip edilip sonuçlandırılabilmiş?Yabancı ülkelerde devletin kapısını "Benim şöyle bir projem var filanca ülkeye gidip araştırma yapacağım,bu iş için bana finans lazım." diyen insanlara imkanlar veriliyor,bizim araştırmacılarımız kimbilir kaç deveyi kaç hendekten atlatıp,kısıtlı imkanlarla çalışma yapabiliyorlar.Benim bildiğim zeytin ıslahı konusunda projesi desteklenmeyen öğretim görevlisi bir tanıdık bu projeye İsrailden destek buldu.Sonuçta bu proje Oralarda geliştirilirse kim kazanır ?Bize de,adamlar tohumlarımızı çalıyorlar,hayvanlarımızın genlerini alıp gen bankalarında saklıyorlar diye kızmak kalır.Chandler ceviz cinsine gelince bu düzgün şekilli,ince kabuklu,dolgun içli ve bazı cevizlerdeki gibi içi ağızda kekre bir tad bırakmayan(ben tadına baktım oradan biliyorum)meyve verimi yüksek cevizin bahsettiğiniz gibi 0-930 m arasında yetişmesi güzel bir şey.Ceviz hakkında hep beraber gelecekte bu konuda daha fazla bilgi sahibi olalım,bilgilerimizi çocuklarımıza aktaralım onlar da kendilerinden sonrakilere aktarsınlar inşallah.

Düzenleyen yasarugur : 10-05-2010 saat 07:55 Neden: İmla hatası
yasarugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön