Türkiye'de cevizle uğraşan ve bilim adamı olarak adlandırılan kişilerin selekte yapmaktan başka birşey yaptığı görülmemiştir. Chandler veya diğer yabancı çeşit olarak adlandırdığımız cevizlerde de bizim cevizlerin genleri var. Çünkü kaynakları buralar. California'da önceden Juglans Regia yokmuş. Ya Türkiye ya da Iran'dan götürülen bitkilerin torunlarının torunları bunlar. Arada tek bir fark var. Onların bilim adamları en iyi özelliklere sahip, en erken meyveye yatan, en zor durumlara dayanıklı ve çok verimli türler (yan dal verimi) geliştirmek için çalışmışlar ve bu çalışmalar 1970'lerde sonuçlanmaya başlamış. Biz selekte etmeye devam edelim her ne demekse artık. Bunlarıda doktora tezi zannedelim.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi manisali
sayın acemi çaylak.
sanırım isim vermeden ksü ziraat fakültesinden mehmet sütyemez'den bahsediyorsunuz. yalnız hocanın yeni bir tür geliştirdirdiğini iddiia etmediğini zaten doğal ortamında var olan bir çeşidi selekte ettiği ve bunun da yeni bir ceviz türü olarak tarım bakanlığı tarafından tescillendiğini belirteyim. sadece ortada selekte edilmiş yeni çeşitler olduğunu söylemk istedim. iyidir kötüdür verimlidir sağlıklıdr ilerde deneme şensımız olursa göreceğiz bakalım.
not: hocayı tanımam size en azından bir cevap vermiş ben o cevabıda alamadım mailime  ))
|