View Single Post
Eski 08-05-2010, 18:29   #76
üzüm
Ağaç Dostu

üzüm's Avatar

Giriş Tarihi: 30-10-2007
Mine Hanım,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Elimdeki dökümanlar, kitaplar, internet üzerindeki bilgiler İngiltere, Amerika kaynaklı. Bazı işleri körü körüne yapıyorum.

Kadife çiçeği sebze yeşil kurdu (Heliothis armigera=Helicoverpa armigera=Tomato Fruit Borer) için etkiliymiş. Domatesin yanı sıra biber, fasulye, patlıcan ve bamyanın da ekimini yaparım. Bu bitkilerde de tırtıla rastlamadım. Büyük alan ekiminde belki farklılıklar olabilir ama kendi ihtiyacım için yaptığım sebze bahçemde tırtıl olmamasının sebeplerinden biri herhalde kadife çiçeği.

Kırmızı örümcek bahçemde var. İlginç tarafı ise kadife çiçekli domateslerin yapraklarını göz kontrolü ve elle imha yöntemiyle tek tük olan kırmızı örümceklerden temizlerken çiçek bahçesindeki - burada kadife çiçeği yok- kırmızı örümcekler ile baş etmekte zorlanıyorum.

Bahçemde uğur böceği oldukça çok var; ingilizcesi lacewings olan tülkanatlıya benzettiğim böceklerden de var. Bu böcekler kırmızı örümceğin düşmanı.

Seyrek olarak gördüğüm kırmızı örümceklere karşılık domatesleri kadife çiçeksiz yetiştirdiğimde daha büyük sorunlarla uğraştığım için kadifeden vazgeçemiyorum. Ayrıca kadife çiçeği yararlı böcekleride çektiği için galiba denge söz konusu.

Domateste olmayıp diğer patlıcangillerde rastladığım böcekler için sizin önerdiğiniz domates yapraklarından yapılan ilacıda kullanıyorum. Kadife çiçeğini sebze bahçesine yetecek kadar yetiştiremediğim için bazı zararlılar için bu bitkinin yapraklarından yapılan ilacıda sık kullanmaktayım.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön