Solucanlarla kompost'ta güncelleme.
Arkadaşlar solucanlarla kompost çalışmalarından elde ettiğim yeni bilgilere geçmeden, konuya ilgi duyan yeni arkadaşlarıma bu çalışmalarımın nasıl başlıdığı bilgilerinin bir özetini vermek isterim.
Arkadaşlar solucanlarla kompost çalışmalarımda havasız ortamda yapabilmek için toprakta çukur açarak kompost malzememi buraya doldurup kapatırdım, daha sonraki yılda kompost çukurunu açtığımda kompostumun oluşumundaki önemli farklarla olgunlaşması bu işin toprak solucanlarının karışmasıyla meydana geldiğini anlamakta geçikmemiştim.
İstanbulda'ki evimin bahçesindede kompost çalışmasını sürdürmek için bahçemde ve çevreden topladığım kuru otları, mutfak atıklarını öğüterek kompost çalışmalarımı toprak üstünde yürütüyordum, kompostuma yeni mazemeleri ilave edereken homojen bir karışım sağlaması bakımından kompost yığınını bozuyor yeni ilaveler yapıyordum.
Bu işlem içersinde kompostuma toprağın içinden gelen solucanların katıldıklarını izledim her yeni malzeme ilavesinde bu karışım işlemini tekrarladığımdan solucanların olgunlaşan kompost içersinde çoğaldıklarını ve üreyerek vede gelişmelerinin artığını gözlemliyerek bu yöntemlede dışardan solucan aramadan sistem kendi solucanınıda üretiyordu.
Arkadaşlar sizlere buradan kompost olgunlaşma sürecinde ilave edilen yeni malzemelerin kompostun olgunlaşma sürecine etkilerinin solucanların katılmasıya süreç normal işliyordu, burada bir noktayı açıklamakta yarar görmekteyim.
Kompost içine yeni katılan öğütülmüş mutfak atıkları asidik durum arzettiğinden solucanlar bu yeni katılmış atıklardan uzaklaştıklarını komposton olgunlaşan bölümlerinde yoğunlaştıklarınıda gözlemlemiş oluyordum, solucanlaın üremelerinin sebeblerde mutfak atıkları içinde bulunan yemek artıklarından oluştuğu gerçeğini anlamış bulunuyordum.
Solucanlarla kompost çalışmalarımın geldiği bu son durumla kendi solucanını üreten bir kompost sistemi kurmuş, akabindede kompostumun içinde solucanların ileri derecede üremeleriylede solucanlar kompostumu değerli dışkılarnı kontrollu bir biçimde üretmek üzere toprak üstünde başlatttığım kompostumu 500lt polyester depo içine aktarararak solucan gübre tesisimi kurmuş bulunuyorum.
Burada son söz olarak solucan gübresi üretecek arkadaşlara önerim dışardan sulucan aramadan toprak solucanlarını üretere vede onları iyi besliyerek çoğaltırlarsa kompost çalışmalarından solucan gübresi üretiminide sağlamış olacaklardır, benim kompost yöntemimle ilgilenen arkadaşlarıma paylaşımlarım sürecektir, hepinizine toprak çalışmalarınızda kolaylıklar diler esinlik içinde olasınız.
|