View Single Post
Eski 07-05-2010, 17:31   #229
skaraca
Ağaç Dostu

skaraca's Avatar

Giriş Tarihi: 13-11-2009
Tomurcuklu kaktüsler "Aşı-yeni"

Name:  IMG_5122.jpg
Views: 1775
Size:  28.0 KB

Name:  IMG_5123.jpg
Views: 1930
Size:  42.8 KB

Pek aşılı kaktüs almam. Hatta şu ana kadar hiç yoktu. Kaktüslerimin gelişerek kendilerinin çiçeklenmesini isterim. Şu ana kadarda sadece sayın berduray, sayın Vildan Sönmez tarafından gönderilen ve benim Mersin'de ablamdan aldığım mammillaria prolifera türü kaktüs çeliklerim çiçeklenmişti.

Ancak diğer kaktüslerim henüz köklenme veya gelişme aşamasında oldukları henüz tomurcuklanma fırsatı bulamadılar. Geçen hafta gittiğim pazarda ise bir tezgahta bu kaktüsü gördüm. Güzel bir aşılı kaktüs idi. Üzerinde dört tomurcuk ve yeni sürgün çıkıntıları vardı. "Bu hafta aynı tezgahta 7 tomurcuklusu vardı laf aramızda." Çiçek tomurcuklarının renginin kızımın sevdiği pembe olması da etken oldu ve aldım.

Saksıda sadece kum vardı. Eve gelince kum ve bende bulunan toprak karışımını karıştırıp yeniden saksısına yerleştirdim.

Bu arada ilginç bir not. Daha önce fark eden oldu mu bilmiyorum. Benim aldığım aşılı kaktüsün stok bölümü köklü idi. Baktığım ve toprak ilavesi yaptığım için görmüştüm. Ancak dün Koçtaş'a gittiğimde büyük aşılı kaktüsler vardı. Stok ve aşı bölümleri benim aldığıma göre oldukça büyük ve büyük saksılarda. Ama bir tanesi saksısından oynamış ve stok bölümü toprak dışına çıkmıştı. Kaktüslerin üzerine yapıştırılan sahte çiçeklere kızıyoruz biliyorsunuz ama bu daha da vahim bir durum. Stok bölümüne yaklaşık bir cm çapında bir sopa yerleştirilmiş ve silikonla sağlamlaştırılmış. Stokta kök yok. Köklenme olmadığı için stok ve aşıyı saksıda sağlam tutabilmek için böyle bir uygulama yapmışlar. Sanırım aşıyı yapıp, köklenmeyi beklemeden satışa sunmak için böyle bir uygulama yapılıyor. Büyük aşılı kaktüs almayı düşünen arkadaşları bu konuda uyarmak isterim. Fotoğraf makinem yanımda olmadığı için fotoğraflayamadım ama bu vahşet uygulamayı size bildirmek istedim.

skaraca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön