Bir kaç hüsrandan sonra nihayet ben de şimdilik belli bir seviyede fide sahibi oldum. Kalambaklıdan gelen fidem 1 mt lik zorlu tırmanma etabını başarıyla geçti, onu evde güney cephede büyütüp ağustosa kadar çiçek açmazsa günışığı ampulleriyle desteklemeyi planlıyorum.
Kafama takılan soruysa, şimdilik 3 lt'lik saksıda, (mümkün olduğunca minimum saksı hacmi tercih etmek zorundayım) bu şartlar altında bu sene gelişebilir mi?
Zengarden'in gönderdiği tohumlar da çok hızlı geliştiler, yedekte dursun, çimlendiremem nasılsa derken 9 da 6 başarı sağladım.
Evdekini açtıramazsam diye, her ihtimale karşı diğer resimdeki aynı saksıda 2 tane olanı 18 lt'lik saksıya diktim ve istanbul havasından emin olunca (5-6 gün var hala sanırım) terasa güneşin altına bırakmayı planlıyorum.
2 taneyi Gelibolu'da dayımın bahçeye ekilmek üzere bekletiyorum. Bir tane de yine 3 lt'lik saksıda ümidim yok gibi tek yarım yaprakla gözlerini açan tohumum şimdiden 40 cm lik çubuğu bitirdi.
Burada bilgilerini paylaşam tüm arkadaşlara, ve fide gönderen kalambaklıya tekrar teşekkür edip 2 adet soruma geçeyim.
Birincisi ev ortamında selluka çiçek açtırmak için ne gerekir/mümkün müdür?
İkincisi optimum koşullar için en az kaç lt lik saksı gerekir? 12-14 lt'liklere zengin harçlarla diksek yine de yetersiz mi kalır?
Bir de bonus sorusu, annem sürekli, oğlum bu ne böyle, fasulye olmadığına emin misin diyor, büyüyünce fasulyeye dönüşmezler değil mi?