Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nkoksal
Bence doğru yoldasınız Halil bey, siz öğretip destekleyeceksiniz ki çevrenizdeki köylüler de gerçekten organik, sağlıklı ve bol verimli üretim nasıl yapılır öğrensinler. Forumda bu üretim için referans sizsiniz, sizin önerdiğiniz ve desteklediğiniz üretici bence sağlıklı ve düzgün üretim yapmaktadır ve ürünleri satın alınabilir.
|
Benim yapabileceklerim de sınırlı.
Yılların yüklediği alışkanlıklar kolay bırakılmıyor.
Özlem hanım' ın yanına (yeşil adım ent. sitesi) köyden üç kişi gitmiştik. Em konusunda bilgi almıştık.
Özlem hanım iki mühendis arkadaşı ile köye gelebileceğini ve EM kullanımı hakkında bilgi verebileceklerini söylemişti.
Ancak tarla çalışmalarının yoğun olduğunu ve köy kahvesinde yapılacak toplantıyı ileriki bir tarihe atmıştık.
İnsanlarda kimyasal gübre ve zehirli ilaç kullanmamaya karşı bir istek var. Zaten oraya doğru hızla gidiyoruz ve onlar bunun farkında.
Zaten devlet zehirli ilaçların hızla kaldırıyor. Atıklardan dolayı. Tabii bunu yaparken insanları yönlendirmiyor. Bilgi sahibi yapmıyor.
Şu zehiri kullanmayacaksın diyor ama yerine bir şey koymuyor. Hala vitrinler zehirlerle dolu. Altenatiflerini kimse anlatmıyor.
Halbuki
EM, Mikrobiyal gibi organik gübre ve ilaçlara destek verilmeli teşvik, edilmeli.
Örneğin, bordo bulamacını kaldırıyorsan devlet olarak yerine alternatifini koymalısın.
1880 den beri kullanılan bir ilaç. Kullanım ve etki alanı oldukca geniş.
Elmada karaleke, Armutta memeli pas, Ateş yanıklığı, Monilya, Erikte çep hastalığı ve dal yanıklığı, Kayasıda sürgün ve dal yanıklığı, Bağlarda ölü köl, külleme mildiyö, bağ antraknozu, Sert çekirdeklilerde (şeftali_zeytin
vb.) kanser ve zamklaşma;
gibi birçok hatalıkların
tedavisinde kullanılıyor.
Yukarıdaki zararlılar diğer bütün ilaçlara karşı direnç gösterdiler ve ömürleri bir kaç yıl sürdü. Yenilerini hala üretiyorlar.
Bordo bulamacı ve bakırlı ilaçlar önemini hiç yitirmeden yıllarca kullanılıyor.
Evet bordo bulamacını ve bakırlı ilaçları
sık kullanırsan, oranlarını yüksek yaparsan; ağır metaller toprağı kirlettiği gibi insan ciğerlerinde zarara sebeb oluyor. deniyor.
Peki yukarıdaki her hastalık için ayrı ilaç önerirsen kim bordo bulamacından vaz geçer. Şakası yok hepsi ödürücü hastalıklar.
Zeytinde dal kanserini tedavi eden bir ilacı adam bilmiyorsa, denenmemişse, görmemişse_yılların verdiği alışkanlıkla_ nasıl
bordo bulamacından vazgeç dersin.
En ucuzu da bu ise ve altenatif koymuyorsan, desteklemiyorsan adam bu sıkıntılı yıllarında, nasıl vaz geçer.
Bordo bulamacı kış aylarında ağaçlar uyanmadan atılır. Meyveye atılmaz.
İnsanlar bordo bulamacı üzerinde, diğer ilaç şirketleri oyun oynuyor diye düşünüyorsa, bunun böyle olmadığını anlatmak _inandırmak_devletin görevlilerine düşmez mi?
Bize düşen tutkularımızın peşinden gitmek, başkalarına yardım ve yataklık; ve hatta hizmet etmek ise, ve bu sevmekten geçiyorsa; bu mutluluk değil midir?
' Uzak Bahçelerin Yakın İşbirliği' olsa bile; yaşadığımız hayat arkamızda bıraktığımız miras değil midir?