Önce elde bir metin olmalı ki, üzerinde çalışılabilsin. Acemi Çaylak'ın derlediği yazışmalardan hareketle hazırlandı.
Metin için, angaryaları(!) yapmada en büyük yardımcılarımdan olan Sabah'a rica ettim
Aşağıda metin için Sabah'a teşekkür ederim...
Eklemeleri, çıkarmaları yapabiliriz.
malina
ÖNERİLERE GÖRE GÜNCELLENMEKTEDİR.
__________________________________________________ ______________________________________
Manifesto taslak çalışması
Yemek istemediğini başkasına da yedirme!
"UZAK BAHÇELERİN YAKIN İŞBİRLİĞİ"
AMAÇ
Uzak bahçelerin yakın işbirliği projesinin (***) amacı
doğal yetiştiriciliği teşvik etmek, küçük bahçelerin üretimini desteklemek ve
doğal ürün talep eden tüketicilerle üreticilerin aracısız buluşmasını sağlamaktır.
*** insiyatifi,
- Ülkemizin dört bir yanında sürdürülebilir doğal tarım yöntemleriyle üretim yapan irili ufaklı çiftliklerin ürünlerini, bu ürünlere ihtiyaç duyan ailelerle aracısız ve yerel olarak buluşturmayı,
- Tarımsal gıda ürünlerindeki karbon ayak izlerinin azaltılmasını,
- Toplumun, nereden geldiği, nasıl ve kimler tarafından üretildiğini bildiği ürünlere ulaşabilmesini,
- Yaratılan talep ile doğal olmayan her şeyden uzak, sürdürülebilir tarımın üreticilerce benimsenerek yaygınlaşmasına ön ayak olmayı,
- Piyasa koşullarının zorladığı raf ömrü uzun ürün çeşitler yerine, lezzetli ve taze gerçek yiyeceklerin topluma hatırlatılmasını,
- Yerel çeşitlerin tanıtılarak biyolojik çeşitliliğin desteklenmesini, yerel tohumların yaşatılıp muhafaza edilmesini teşvik etmeyi,
- Doğal tarım yöntemlerinin geliştirilerek yaygınlaştırılmasını
amaçlar.
YAPI
Proje gönüllü birlikteliğe dayanır. Uzak bahçelerin yakın işbirliği projesine üretici ve tüketici olarak katılanlar “Ortak" olarak adlandırılır. Üretici olan bir ortak aynı zamanda tüketici ortak da olabilir.
Gönüllü olarak çalışacak olan yönetim grubu üyeliği için tarafsızlık ve süreklilik için uygun koşullar belirlenir. Yönetim grubu üyeliğinin sınırlı süreli olması ve farklı kesimleri temsil etmesi sağlanır.
İŞBİRLİĞİ İÇİN HEDEFLER
- Doğal üretimin desteklenmesi: Doğal üretim yapan üreticinin ürünlerinin tüketiciyle buluşmasını sağlamak.
- Bilgi paylaşımı: İşbirliğine katılan üretici ve tüketicinin bilgi paylaşması, ortak yürütülen araştırma ve eğitim ile gelişmesi hedeflenir.
- Tohum ambarı kuruluşu: Sağlılıklı, yararlı ve temiz tohum, fide ve fidan üretimi ve korunması için çalışılır. Bu amaçla üretici bahçeler, ellerindeki tohumları tasnif edip, gerekiyorsa bir katalog haline de getirip kendi tohum ambarını oluşturur. İşbirliğine ilişkin tohum bankası kuruluşu için hazırlık yapılır.
- Yeni ürün desteği: Yeni bir tür yetiştiren üye desteklenir ve bilgi paylaşımı sağlanır.
İŞBİRLİĞİ TARAFINDAN HAZIRLANAN KILAVUZLAR
I. Üretici kataloğu: Projeye katılan her bir bahçe tüm üyelerin erişimine açık olan
Üretici Kataloğuna kaydedilir. Kataloğun güncel kalması sağlanır.
Katalogda yer almak isteyen üreticinin sağlamak zorunda olduğu bilgiler:
- Bahçe adı,
- yeri,
- ekili/ekilebilir alan miktarı,
- bu sezon alınabilir takribi ürün çeşitleri ve miktarları,
- bahçenin özellikleri,
- kaç aileye ne kadar süreyle düzenli ürün sağlanabileceği,
- Bahçe ile ilgili uygulanan tarım yöntemleri, gübre, ilaç
vb. ne kullanıldığı,
-
kimyasal veya zehirli ilaç kullanıldıysa son kullanış tarihi.
II. Kullanılabilir İlaç ve Gübre Kılavuzu: Kullanımı uygun görülen gübre ve ilaçları içerir. Üreticiler bu listenin içinde kalmayı garanti eder. Listede uygun görülen değişiklik ve ilaveler yapılabilir.
III. Uygulama Kılavuzu: Toprak, gübre, tohum, işleme yöntemleri, zararlı mücadelesi
vb. bakımlardan belirlenen asgari kuralları içerir.
IV. Denetim Kılavuzu: Ürünlerin denetlenebilmesi için hazırlanacak kontrol listelerini içerir.
ÜRETİCİ ORTAKLAR İÇİN UYULMASI İSTENEN KURALLAR
- Şeffaflık: İşbirliğine katılan bahçelerde yapılan her işlem, yapılış biçimi, kullanılan ilaç ve gübre açıkça duyurulacaktır.
- İzlenebilirlik: Üretici, bahçedeki uygulamaların izlenebilir olmasını ve tüketicilerle asgari iletişimi sağlar. Uygulamaların detaylı-resimli anlatıldığı ortamları kullanır.
- Rehberlere uyum: Tohum ve işleme yöntemleri için hazırlanan rehbelerlere uyar.
- Üretim sözü: Tüketicilere ürünün zamanında ve söz verilen miktar veya adetlerde ulaştırılmasına özen gösterir. Ortakların üretmediği ürün satışı, tanıtımı söz konusu değildir.
__________________________________________________ _______________________________________
Sizin düşündüğünüz nasıl birşeydi bilmiyorum. Benim yazılanlara dayanarak hazırladığım örnek yukarıda. Kılavuzlar liste önerilerinden çıktı.
Açıkcası sizin gösterdiğiniz mesaj üzerinden hızlı düzenleme yaptım.
Eklemeleri, tartışmaları kolayca yapabilmek için adlandırma, koyultma yaptım.
Maddelerin geliştirilmeleri, iş yapış biçimi ve yordamların belirlenmesi ayrı konular.
Düzenleme yaparken bir yandan da benzeri çalışma yapan organizasyonların metinlerini merak ettim ama zamansızlıktan bakamadım. Tarım bakanlığının organik üretim kontrollerine de bakmak gerekir mi bilmiyorum. İşin çapı ve sınırları tartışmak gerek.
İyi günler