View Single Post
Eski 03-05-2010, 20:18   #6
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Aşağıda bu konu açıldığından beri ısrarla üzerinde durulan ve öne çıkan başlıkları üyelerin kendi yazdığı şekliyle toparladım. Bana ait olan son paragrafı yeni ekledim. Bütün üyeler bunların dışında eklenebilecek bir şey varsa en alta eklerse çok iyi olur. Bu eklemelerden sonra bir iki gün içerisinde tekrarları ayıklayıp, imla olarak düzeltip, maddeler halinde ilk taslak olarak yayımlayabiliriz ki kaleme alma işini ben yapabilirim. Bu metne ilk taslak diyorum. Çünkü oluşumun kendisi gibi kuralları da zaman içerisinde gelişip genişleyecektir.


Kısaca "Uzak bahçelerin yakın işbirliği" üreticinin yanında tüketiciye de öğretmeli ya da öğreten bir iş organizasyonla paralel çalışmalı. (Kiraz)

Uzak bahçelerin ortaklarının güzel bir profilini çizmiş sn.Kiraz. "Ortakları" diyorum, müşterisi değil. (Meyvelitepe)

Üretici açısından anahtar tanımlardan biri de bu. Bu sebeple toptan zeytin isteyenlere hiç bir şey vermedim. Nasıl ki, tüketici yediğinin nereden geldiğini, kimin yetiştirdiğini, nasıl yetiştirildiğini bilmek istiyor, böyle üreticiler de ürünü kimlerin yediğini bilmek istiyor. (Meyvelitepe)

Bir yerlere varıyoruz yavaş yavaş. Demek ki bu bahçelerin şeffaf olması, izlenebilir olması gerekiyor. Hiç bir denetim mekanizması kötü niyeti engelleyemez. Ne yapıldığı ve nasıl yapıldığı gözler önünde olmalı. Bu, bir sürecin izlenmesi şeklinde olmalı.

Böyle bir oluşumda tabii ki, toprak, gübre, tohum, işleme yöntemleri, zararlı mücadelesi vb. bakımlardan asgari kurallar olmalı. Tüm bahçeler uygulamalarını tam bir şeffaflıkla açmalılar. Söz gelimi, temmuzda hazır olan domatesi, bundan yiyecek olanlar, ta tohumuna, fidesine kadar zaten ve zamanında izlemiş olmalılar. (Meyvelitepe)

En azından ilaç ve gübre konusunda yukarda da belirttiğim gibi bir şeffaflık ve bir haber alınabilirlik, karşılıklı iletişim, asgari iç denetim kuralları şart.

O kişi bahçesine bakır da atabilir ama bundan haberimiz olmalı.

B5A-Süper biofer-EMA-bionem vs.vs. de kullanabilir ama haberimiz olmalı. (Denizakvaryumu)

Tabii ki üreticiler açısından ilk kural kimyasal gübre ve zehirli ilaç kullanımının"HİÇ" olmayacak olmasıdır. Bunun dışında kullanılabilir gübre ve ilaçlar, nelerin ne zaman kullanılabileceği vb. konularında bir liste olmalı ve tüm üreticiler bu listenin içinde kalmayı garanti ediyor olmalı. Listede elbette değişiklik ve ilaveler olabilir. Fakat bunlar, kullanmadan önce tartışılmalı, grup tarafından kabul görüyor ise kullanılmalı. (Meyvelitepe)

Esas amaç ticaret değildir. Etraftan ürün toplayıp bir marka altında satmaya da çalışmayacağız. Bunu hiç yapmayacağız. ... tüm bahçeler aynı şeffaflığa sahip olmalıdır. (Meyvelitepe)

Sn.Meyvelitepe 7 nolu mesajında " Zehirsiz, organik yetiştiricilik yapan küçük bahçeler üretimini ve işlediği ürünü ortak bir marka altında piyasaya çıkaramaz mı? derken,
58 nolu mesajında "Esas amaç ticaret değildir. Etraftan ürün toplayıp bir marka altında satmaya da çalışmayacağız. Bunu hiç yapmayacağız. dedi. (Habibe)

Bu oluşumda üretilen ürünlerin marketlerle, toptancılarla bir alakası olamaz. Burada bir üreten bir de alıp kendisi ve ailesiyle tükeken var. Bu demek değil ki, bir üretici malını toptancıya satamaz. İsterse satar elbet. Ancak bunun sistem ile bir alakası kalmaz. (Meyvelitepe)

Bahçe büyüklüğünde m2 sınırlaması olmadan mı?. Evet.
Her bahçenin m2 si oranında kullanımına açık Havuz veya kredi olacak mı?.
Kooperatif gibi bir kurum kimliği kazanılırsa, muhtelif iç ve dış destekler alınma ihtimali de var tabii.
11-Bunların yanında ayrıca üyelerinin kullanımına yönelik ortak bir yer oluşturulup hayvancılık da yapılabilir mi?. (keçi koyun tavuk vs)
Olursa hoş olur. (Meyvelitepe’nin Habibe’nin sorularına cevabı)

Unutulmaması gereken bir diğer husus, burada uretici konumunda olanlar, aslında tüketici konumundada, urettiklerimin bunu talep eden doğru kisilere gideceğinin yanında, bende olmayan ürünleri dogru yerden, doğru kisiden alacağımın heyecanını tasiyor. (Ayhan Dükel)

"Sana yapılmasını istemediğin şeyi başkasına da yapma/ Senin yemek istemediğini başkasına da yedirme" otomatik olarak devreye girecek ve samimi olmayan üreticiyi bir derece engelleyecek. (Kiraz)

-Üretim zehirsiz, kimyasallar olmadan olacak(bu durumda bunu deklere edenler ve ürünleri belirlenecek.

-Üretici aynı zamanda tüketici konumunda (esas amaç ticaret degil )

-Üretim şeffaf olacak( herbir katılımcı bahçe için uygulamalarını detaylı-resimli anlatabilecegi uygun ortam )

-Sistemin denetlenebilmesi için herkesimden oluşacak bir yönetim grubu olsa iyi olurmu ?(üyeleri zamana baglı, degişken gönüllüler olabilir)

-Ürünlerin denetlenebilmesi (her nekadar güven esasına dayansa da yönetim kadrosunun belirleyecegi kontroller ve denetlemeler ) (Ayhan Dükel)

Bu iş birliğinin bir boyutu da tohum, fide, fidan konusu tabii ki. Bahçeler, ellerindeki evladiyelik tohumları tasnif edip, gerekiyorsa bir katalog haline de getirip kendi tohum ambarını oluşturmalı. (Meyvelitepe)

Satış yapan üyeler ve ya tüketiciler, (hepimiz tüketiciyiz ya) Açıken alenen bir birimizi denetleyeceğiz doğrunun yanın da olacağız. (Lilium)

Her ürün, kendi doğal mevsiminde üretilecek.. (Habibe)

Bizim ürünler asla marketlerde görülmez. Hele hele Tansaş'ın Migros'un semtine bile uğramaz. İhraç edilmesi de pek söz konusu değildir. Kendi adıma, benim "hedef kitlem", santini domates için 50 km araba kullanıp gelip bahçeden kendi toplayıp tartacak kişiler, hem de fiyatını bile sormadan. (Meyvelitepe)

Çünkü bir yandan iyi üreticiler ürettiklerini satamıyorlardı (Lilium benzeri). Diğer yanda bunlardan daha az kaliteli ürünlere daha yüksek bedel ödeyen bir tüketici topluluğu vardı ancak istedikleri ürünü bulamıyorlardı. Amaç burada bu ikisini bilinçli bir şekilde buluşturmak. İlk başlarda amatör şekilde başlayan dağıtım işi belki zamanla daha profesyonel bir hal alabilir. Bunu zaman ve katılımcıların iradesi belirleyecek.
Meyvelitepe'nin defalarca söylediği gibi Migros'a, Carrefoursa'ya mal satma derdimiz yok. Onlar bize gelince de mal vermeyeceğiz. (Acemi_caylak)

Muhakkak ki bir web sitesi hazırlamalı, burada her bir bahçeyi teker teker tanıtmalıyız. Bunun sürekliliğini sağlamayız. Bahçevanlarımız bir sonraki sezona kadar, bahçelerinde ne yaptıklarını tüm şeffaflığı ile haftalık, en fazla onbeş günlük periyodlarla resmli olarak anlatmalılar (bir bakıma her bahçe için bizim bloga benzer birer yayın olmalı). Bu bence çok önemli. Bu organizasyonun en güçlü tarafı şeffaflık ve izlenebilirlik olmalı. (Meyvelitepe)


Organizasyonu resmileştirme kararı vermeliyiz. Söz gelimi bir kooperatif kurmalı mıyız? Kurarsak pek çok yararı olur. Bahçeden yapılan satışlar kooperatif adına faturalanabilir, teşvikler alınabilir, vs. Ancak böyle bir modelde tarım kooperatifi kurulabilir mi bilmiyorum.Araştırmak gerekecek. (Meyvelitepe)

Ayrıca bu başlıkta hiç tartışılmayan, tüketicilere ürünün zamanında ve söz verilen miktar veya adetlerde ulaştırılması da oldukça önemli. (Acemi_caylak)

Çünkü tamamen gönüllü birlikteliğe dayanan bir oluşum olacak. (Acemi_caylak)

Katılmak isteyenler;

Bahçe adı,
yeri,
ekili/ekilebilir alan miktarı,
bu sezon alınabilir takribi ürün çeşitleri ve miktarları,
bahçenin özellikleri,
kaç aileye ne kadar süreyle düzenli ürün sağlanabileceği,
Bahçe ile ilgili uygulanan tarım yöntemleri, gübre, ilaç vb. ne kullanıldığı,
kimyasal veya zehirli ilaç kullanıldıysa en son ne zaman
(Meyvelitepe)

kurdugumuz bu birliktelik sizin urettiginiz hic bir urune ipotek koymuyor dogal yapmak sartiyla herne sekilde bunlari pazarliyorsaniz devam edebilir, bir miktariylada katilabilirsiniz. (Ayhan Dükel)

Üyeler birbiriyle evladiyelik tohumlarını paylaşmalı ve gerekirse bu tohumlardan örnekleri saklayacak bir tohum bankası oluşumuna öncülük etmeli. Birlik önüne böyle bir tohum bankası oluşturmayı hedef olarak koymalı.

Talebe göre yeni ürün isteği geldiğinde oluşum kendi içerisinden gönüllü olarak bu ürünü üretmek isteyen üyesine destek olmalı, elindeki bilgileri ve eğer varsa olanakları üyeyi teşvik edecek şekilde kullanmalı.
Yeni bir tür yetiştiren üye özelikle manevi olarak desteklenmeli. Bütün üyeler bu üyeyle bilgi paylaşımına girmeli.
Kimyasal ilaç ve gübre kullanmaktan vazgeçerek bu oluşuma katılan her yeni üyeye bütün üyeler azami desteği vermelidir. (Acemi_caylak)

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön