View Single Post
Eski 03-05-2010, 19:31   #734
saygılı26
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-04-2010
Sayın nbugay;
EC değerini referans olarak değerlendirmek için, multimetre kullandım. Sayın Envor'un önerdiği 2 EC değerini,(5 L.'ye 10'ar cc) referans olarak kabul ettim. 140 cm. şeffaf serum hortumu karışımla dolduruldu. Adaptör gerilimi boşta 5.84 V. ölçüldü.Serum içindeki karışım devreye seri olarak uygulanarak ölçüldüğünde potansiyel farkın 2.00 V. olduğu görüldü. (Aslında bu denemeyi elimde bulunan 20, 20, 20 NPK+TE toz gübrenin karışım oranını ayarlamak için yapmıştım). Aynı denemeyi, 5 L'ye 15'er cc besin eriyiği kullanarak yaptığımda, potansiyel farkı 2.10 V. olarak okudum. Besin eriyiği miktarı arttıkça potansiyel fark artacak, azaldıkça düşecektir. Sayın Envor, bu karışımın (5 L'ye 15'er cc ) EC 'sini söyleyebilirse onuda referans olarak kabul edip değerlendirebiliriz. Sonuçta bu sistemle gerçek bir EC değeri okunamayacaktır. Ancak referans bir değer elde edilip fikir verebilir. En azından karışımdaki besin miktarının azaldığı bu yol ile tespit edilebilir düşüncesindeyim. EC metre ile ilgili devre gözüme ilişmişti forumda ama vakit bulup uğraşamadığımdan bu yol mantıklı geldi ve sizinle paylaşmak istedim. EC değeri için, ECmetre kullanmak gerekir.

saygılı26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön