View Single Post
Eski 03-05-2010, 13:32   #497
ibrahim37
Ağaç Dostu

ibrahim37's Avatar

Giriş Tarihi: 28-07-2007
Sayın gazania aramıza hoş geldiniz. Genelden marketten satın aldığımız çiğdemler tohum tutmaz demek oluyor ki şanslısınız. Benim marketten satın aldığım iki tür çiğdemim var 5-6 seneden beri içlerin biri ilk kez bu sene tohum tutmuş.
Bende geçen hafta tohumlarımı toplamıştım. Ben genellikle yapraklar sararmaya başlayınca tam olgunlaşmadan tohumları bir peçete kağıdının içine toplayıp kendi halinde kurumasını bekliyorum. Sizde bu şekilde herhangi bir çekmecede muhafaza edebilirsiniz. veya biraz kuru kumla karıştırıp bir kese kağıdında daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Yanlız hava almayacak küçük bir kaba koymanız doğru olmaz. Aksi halde fazla nemden dolayı küflenip çürüyebilirler.
Ekme konusunda ise; sonbaharda ekebileceğiniz gibi hemen şimdide ekebilirsiniz. (hemen ekerseniz su dökmeyin tohumları kendi haline bırak 4-5 cm derinlik yeterli) Ben ağustos ayında yağmurlar başlamadan önce ekiyorum. Herhangi bir sorun çıkmadan hepsi şubat ayında çıkmaya başlıyorlar.
Soğanlara gelince toprakta iseler ve bulundukları yeri sık sık sulamıyorsanız hiç ellemeden kalabilir ve hatta bir kaç kez sulansa bile sorun olmaz. Veya soğanlarınız toprak saksıda ise sadece daha gölge bir yere alırsanız iyi olur ancak sürekli güneş alan bir noktada kalırsa toprak yüzeyine 3 cm. cıvarında ince taştan veya kumkan malç yapmak faydalı olur. Plastik saksılarda ise durum daha zor. Yazın sulama yapılır veya herhangi bir yağmurda saksıya su girerse çürüme kaçınılmaz. Yapraklar tamamen kuruduktan sonra hiç güneş almayan bir köşeye koyarsanız sorun çıkmayabilir. Ancak bu durumda güneş gördüğü sürece serinde olması gereken soğanlar tam aksine plastik saksılar içinde terleyip çürüyebilir.
Birde soğanları tamamen topraktan çıkararak muhafaza etmek mümkün. Ancak bu daha zor bir yol ortamın havasını ve nemini kontrol etmek gerekir. Bazen soğanlar çok fazla kuruyup küçülüyor veya gelecek yıl çiçek açmıyor.

ibrahim37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön