Sn. Üzüm,
Bizim orada antepfıstığında çoğunca ağaç daha 3-4 yaşında iken T göz aşısı yapılır ve ağacın tacını aşılanmış dal üzerinde oluşturacak şekilde budama yapılır. Bu yüzden sizinde farkettiğiniz gibi aynı ağaç üzerinde menengiç veya buttuma rastlanmaz.
Uzun yıllar antepfıstığının kendi kendini döllediği düşünüldü. Bu yüzden bahçelerde erkek ağaçta bırakılmazdı. Hatta bahçedeki erkek ağaca kayıp gözü ile bakılırdı. Sanırım kendi kendini döller diye düşünülmesi çevredeki bor bahçelerde bulunan erkek ağaçlardan gelen tozlayıcılarla olmaktaydı. Çünkü dağda bayırda hemen her yerde bir menengiç ağacına rastlanır. Ama artık çok az işlenmemiş bor yer kaldı. Bu yüzden meyvelerdeki boş oranı daha fazla.
Neyse ki son yıllarda bahçelerde her 10 ağaca karşılık 1 adette erkek ağaç bırakılmaya başlandı. Ayrıca fıstık araştırma merkezi dölleyici erkek çiçek tozu satıyor. Bu yıl bizde uyguladık.
Aşağıda bizim bahçede daha önce babamların söktüğü erkek ağaçlardan birisi yeniden filizlenmeye başladı ve 3 yılda güzel serpildi. Fotoğrafta zeytinin arkasındaki ağaç.
Sizin ağaçlarda biraz yaşlı (sanırım en az 20-30 yaşındalar). Bizim ağaçların 4-5 yıl önceki haline benziyor. Güzel bir budama ile bir iki yıla kadar kendilerini çok güzel toparlarlar diye düşünüyorum.
Sizin bahçede erkek ağaç olmadığı için ortadaki aşılanmamış bir dal döllenme için kalsın diye düşünmüştüm.
Eğer çevrenizdeki bahçelerde erkek ağaç varsa veya Gaziantep Fıstık Araştırma Merkezi'nden çiçek tozu alacaksanız bence sadece aşılı dalları bırakabilirsiniz.