Sevgili Sarıcan,
Ensar'ın dediği gibi enzim yapma işinde bende vardım. Aslında bu tespih ağacı meselesi tamamen kendiliğinden gelişen bir süreç oldu. Geçen hafta Ensar'ın yanına uğramıştım. O hafta sonu Gaziantep'ten yeni dönmüştüm ve canım çok sıkkındı. Karagöz kurduna ne yapabilirim arayışı içerisindeydim. Bu düşüncemi Ensar ilede paylaştım.
Sevgili Ensar'da tohum olduğu için tespih ağacı tohumlarını suda eriterek 2 fıçı ilaç hazırlamıştı zaten. Bunun 10 lt kadarını karagöz kurdu için bende aldım. Daha sonra onları eve getirdim ve Antep'e gönderirken yolda geçen zaman içerisinde bozulmasın diye içerisine yine Enzar'dan aldığım melastan biraz kattım. Ertesi gün işe gittim. Akşam eve döndüğümde gidip otobüs firması ile gönderecektim.
Eve ulaştığımda birde ne göreyim bizim tespih ağacı ile melas karışımında güçlü bir fermentasyon başlamış ve oluşan gaz fıçıyı patlatacak hale gelmişti.
Bunun üzerine hem bitkiler için yararlı hem de koruma amaçlı bir enzimi nasıl yapabiliriz diye biraz düşündüm ve aklıma gelen aşağıdaki formülü Ensar ilede paylaştım.
1- Buğday, arpa veya pirinç kepeği: 1 kg
2- Cibre: 1 kg
3- Tespih agacı tohumu suyu:1 lt
4- Yonca veya çim:1 kg
5- Melas:1 lt
6- Sıvı hayvan gübresi (solucan sıvısı): 1 kg
7- Kuyu Suyu: 5 kg
Bütün malzemeleri Ensar hızlıca temin etti ve Cumartesi günü 2 adet 10 lt lik bidonlara enzimlerimizi kurduk. Malzemeler yukarıdaki miktarlardan biraz fazla olduğu için, söylenen oranlar tam tutmamış olabilir. Biz göz kararı 2 adet 10 lt lik bidona paylaştırdık. 2-3 saat sonra kontrol ettiğimizde doğru yolda olduğumuzu anladık. Gaz çıkışı başlamıştı ve solucan svısındaki gübre kokusundan eser kalmamıştı.
Yani sonuçta bizim enzimlerin bir yararını daha test edeceğiz. İçilebilir enzim ve sıvı gübre olayından sonra şimdide bitki koruma amaçlı kullanımı deneyeceğiz.
Bundan sonraki hedefim enzim içerisine ısırgan otu, taze ceviz yaprağı, incir yaprağı, krizantem, tütün
vb. gibi organik tarımda koruma amaçlı kullanılan bitki özlerinin hepsinden bir nebze katarak hem yararlı hem de her mevsim bitki için koruyucu bir sıvı elde etmek. Sizlerinde katkısını bekliyorum.