02-05-2010, 22:54
|
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 03-04-2004
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ayhan Dukel
Nasıl bir manifesto olacagı konusunda sizin düşüncelerinizi ögrenebilir miyim?
|
Birkaç yazıyı kopyaladım daha da var, gözden geçirmek gerek. Bunları bir manifosto olarak düzenleyelim ki, bundan sonra katılacak arkadaşlar, kurallar kendilerine uygun mu değil mi anlayabilsinler. Katılmış olanlar da hangi konularda dikkatli olmaları gerektiğini bir kez daha gözden geçirebilsinler...
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
bu bahçelerin şeffaf olması, izlenebilir olması gerekiyor. Hiç bir denetim mekanizması kötü niyeti engelleyemez. Ne yapıldığı ve nasıl yapıldığı gözler önünde olmalı. Bu, bir sürecin izlenmesi şeklinde olmalı.
Böyle bir oluşumda tabii ki, toprak, gübre, tohum, işleme yöntemleri, zararlı mücadelesi vb. bakımlardan asgari kurallar olmalı. Tüm bahçeler uygulamalarını tam bir şeffaflıkla açmalılar. Söz gelimi, temmuzda hazır olan domatesi, bundan yiyecek olanlar, ta tohumuna, fidesine kadar zaten ve zamanında izlemiş olmalılar.
Bizim bahçeden ürün isteyenler hiç bir şekilde, "sen bunda ne gübre, ne ilaç kullandın" diye sorma gereği dahi duymuyorlar, çünkü biliyorlar.
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu
Şeffaflık ve takip edilebilirlik çok ama çok önemli.
Ben en azından yıl içinde ürünlere hangi zirai ilaçların hangi mikrobiyal ilaçların hangi oranda ne zaman atıldığını bilmek istiyorum.
Yine kimyasal gübre-mikrobiyal gübre atılıp atılmadığını atıldı ise ne oranda ne zaman atıldığını bilmek istiyorum.
Bal üretiminde varroa için ne önlemler alınıyor bal nerde sağılıyor nasıl sağılıyor?
Tereyağ nerde nasıl yapılıyor? Hayvanlar hangi yemle besleniyor?
"Bana güven gerisini merak etme" ya da "o satıcıya güvenebilirsin, bana güven" anlayışına katılmıyorum.
En azından ilaç ve gübre konusunda yukarda da belirttiğim gibi bir şeffaflık ve bir haber alınabilirlik, karşılıklı iletişim, asgari iç denetim kuralları şart.
O kişi bahçesine bakır da atabilir ama bundan haberimiz olmalı.
B5A-Süper biofer-EMA-bionem vs.vs. de kullanabilir ama haberimiz olmalı.
|
Alıntı:
Tabii ki üreticiler açısından ilk kural kimyasal gübre ve zehirli ilaç kullanımının"HİÇ" olmayacak olmasıdır. Bunun dışında kullanılabilir gübre ve ilaçlar, nelerin ne zaman kullanılabileceği vb. konularında bir liste olmalı ve tüm üreticiler bu listenin içinde kalmayı garanti ediyor olmalı. Listede elbette değişiklik ve ilaveler olabilir. Fakat bunlar, kullanmadan önce tartışılmalı, grup tarafından kabul görüyor ise kullanılmalı.
|
Alıntı:
Bu bahçelerle tüm talebi karşılamak gibi bir iddiamız olamaz. Olsa olsa, neyimiz varsa, ayrıcalıklı ortaklarımızla paylaşacağız. Esas amaç ticaret değildir. Etraftan ürün toplayıp bir marka altında satmaya da çalışmayacağız. Bunu hiç yapmayacağız.
Esas hedef, ürünlerin yerel tüketiciye ulaşmasıdır. Bu sebeple minimum lojistik hedeflenmeli, ana kurgu buna göre yapılmalıdır.
Tabii ki, tüm bahçeler aynı şeffaflığa sahip olmalıdır. Bunu nasıl yapacağımızı zaman ilerledikçe konuşuruz.
Böyle bir oluşum içinde olmak isteyen bahçeler, şimdiden kimyasal yok, zehir yok prensibini hayata geçirmeliler.
Bahçelerin küçük olması gerekir diye bir şart da yok.
|
|
|
|