Kök Çürümesi
Ben bu başlığı açarken bir EB amatörü olarak iyisiyle kötüsüyle tecrübelerimi paylaşmak amacıyla açmıştım ve şimdi madalyonun öteki yüzünü görme zamanı geldi.
2 tane Nepenthes Bellii'm var; bir tanesi Çek'ten kök hâlinde geldi ve 8 gün ıslak havluda kaldı (ptt hatası); diğerini de Amerika'dan yakınım saksıda ekili olarak getirdi.
Çek'ten gelen yapraklarını bükmüştü; hatta Sn. Praecox onu görünce bir kök problemi olduğunu söyleyip uyarmıştı.
Zaman içinde düzelir gibi olsa da bugün baktığımda yeni ibriğinin kararmış olduğunu gördüm; üstelik sadece o değil, yeni filizi de kararmaya başlamıştı...
Gelelim benim hatalarıma:
- Harcını hazırlarken (torf+perlit) torfunu fazla kaçırmışım, çok su tutmuş
- Teraryumda gündüzleri %80 nem olmasına rağmen habire sulamışım
Uzun lafın kısası kök çürümesi başlamış.
Bugün harcını değiştirdim (orkide toprağı + torf + perlit); çok havadar, taneli bir harç oldu. Captan banyosu yaptırdım ve teraryuma aldım.
Bakalım neler olacak...
Bu kadar sıkıntılı haberin üstüne güzel bir haber; diğer Bellii'nin ibriği gittikçe büyüyor. Üstelik onun yanında yeni bir ibrik daha büyütmeye başlamış.
Saksıda ekili olarak almam büyük şans, nerdeyse 1 haftada adapte olup ibrik verdi. Demek ki bundan sonra mümkünse yalın kök hâlinde değil, ekili olarak bulup almaya çalışacağım...
Not: Captan ilacı canlı sphagnuma zarar verdiği için üst tabakadaki sphagnumları tamamen aldım. Yarın saf suyla saksıyı yıkadıktan sonra eski yerlerine alacağım...Çok güzel coşmuşlardı, bir zarar gelsin istemedim.
Fotoğraf,
|